Какво да правим при повишено очно налягане

Какво да правим при повишено очно налягане

Повишеното очно налягане е доста сериозен проблем и ако не бъде лекуван може да доведе до глаукома или трайна загуба на зрението при някои индивиди. То може да се появи в продължение на много години, без да причинява каквито и да било проблеми. С времето обаче, може да доведе до увреждане на зрителният нерв.

Повишеното очно налягане не е заболяване само по себе си, а е предпоставка за такова. Високото налягане в окото се причинява от дисбаланс в производството и дренирането на течността в окото (вътреочна течност ). При високо очно налягане каналите, които отговарят за изтичане на течностите от вътрешността на окото не функционират правилно. Ако във вътрешността на окото се произвежда повече течност и тя не може да бъде източвана от тези канали, то това води до повишаване на нейното количество, а от там до високо очно налягане.

Изследванията са показали, че лицата изложени на този риск са: хора над 40 годишна възраст, жените след менопаузата, хора с първична глаукома, черните хора-те са склонни да са с тънки роговици. За това хора попадащи в рисковите групи трябва да си правят по-чести изследвания при офталмолог.

Медикаментозно лечение. Изписването на капки за очи се оказва много полезно при някои пациенти. Понякога лечението изисква повече от едно лекарство. Първоначално капките се поставят в едното око и след установяването на положителен ефект, се поставят и в двете. Ако лекарството не помага в порядъка на 2-4 месеца се пристъпва към следващата стъпка. Хирургично лечение. Ако налягането в окото не може да се намали с едно или няколко лекарства, то следва хирургична или лазерна терапия.

Както стана ясно, няма как симптомите за повишено очно налягане да бъдат забелязани. За това е нужно преглед от специалист, който да установи наличието на такъв проблем и да назначи навременно лечение. Освен споменатите рискови групи повишеното очно налягане се случва често и при хора с фамилна история на този проблем, хора които са късогледи и хора с диабет. Диагностициран навреме, този проблем може да бъде овладян и напълно отстранен.

Рейтинг

5 3
4 10
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мима
Мима
09.06.2015 19:57
Какви капки да си взема за очно налягане.Да не са много скъпи и да са ефикастни
30
1