Лечение на стомашно чревно разстройство

Лечение на стомашно чревно разстройство
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Стомашно-чревните разстройства възникват, когато лигавицата на храносмилателният тракт е възпалена, раздразнена или инфектирана. Повръщането, диарията и треската много често придружават стомашно-чревните проблеми. Чести причини за проблеми от такъв рода са вируси, храна, инфекциозни заболявания, реакция при поемането на нов тип храни или страничен ефект от приема на някои лекарства. Стомашно-чревното разстройство може да продължи от няколко часа до повече от една седмица, в зависимост от причината за появата му.

Спрете да се храните. Според клиниката в Майо, отказа от приема на храни и напитки е първата стъпка при лечението на стомашно-чревни разстройства. Лекарите препоръчват почивка на храносмилателния тракт минимум 12 часа. Да не се яде или пие, докато не премине повръщането е много важно, за да може стомахът да се възстанови.

Избегнете обезводняването. Диарията и повръщането, които идват със стомашно-чревните разстройства могат да доведат до бързо обезводняване, особено при децата. След като повръщането спре, пиенето на вода се явява жизненоважно за вас.

Починете си. Често стомашно-чревните разстройства предизвикват чувство на слабост и умора. За това почивката е другата стъпка към по-бързо възстановяване. Ако имате възможност си легнете, като загреете стомаха си.

Бавно и плавно се върнете към нормалният си режим на хранене. Започнете с препечени филийки, ориз, банани, ябълково пюре, солени бисквитки, пилешки бульон и др. Те са лека храна и са лесни за смилане. Избягвайте всички млечни продукти, кофеин, алкохол, никотин, мазните и пикантните храни.

Избягвайте антибиотиците. В повечето случаи антибиотиците са безполезни срещу проблема. Те дразнят допълнително стомашно-чревният тракт и не се препоръчват, освен ако не са предписани изрично от лекар.

Предотвратете по нататъшна инфекция. Въпреки, че няма действително лечение за стомашно-чревните инфекции, се препоръчва поддържане на висока лична хигиена, хубаво измиване на ръцете и продуктите, дезинфекция на приборите използвани по време на разстройството и др. Избягвайте също храни или течности за които е известно, че дразнят стомаха.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати