ezine.bg»Статии»Здраве»Папилома вирус при мъжете

Папилома вирус при мъжете

Папилома вирус при мъжете

Папилома вирусът е ДНК вирус, който нарушава епителните клетки на кожата и лигавицата на тялото. Има повече от 200 вида щама на папиломни вируси, по-голямата част от които не предизвикват никакви симптоми при хората.

При жените този вирус увеличава риска от рак на шийката или рак на матката, а при мъжете може да доведе до рак на пениса или ануса.

Рисковите фактори на папилома вирусът, които водят до поява на ракови образувания рядко имат симптоми и при мъжете и при жените. Генитални брадавици са първият симптом на ниско рисковият вид на папилома вируса.

Има 30 вида човешки папилома вирус, които се свързват с рак на гениталиите, рак на пениса и рак на ануса. И двата вида рак са рядко срещани, а при мъже със здрава имунна система е почти невъзможно.

Много често симптомите на вирусът изчезват от само себе си, без въобще да предизвикват здравословни проблеми.

За установяване на наличие на генитални брадавици лекуващият лекар подлага пациента на преглед. Понякога се използва винен разтвор, с помощта на който се локализират брадавици, които все още не са излезли на повърхността. Този метод обаче не е съвсем безопасен. Редно е да се спомене, че понякога съвсем нормални образувания по кожата биват класифицирани като брадавици.

Всеки мъж трябва да обърне специално внимание, ако види промени в състоянието на кожата на пениса, скротума или ануса. Ако се забележат бели петънца, язви, мехури или други изменения веднага трябва да се потърси лекар.

Няма специализиран тест, с помощта на който мъжете да установят дали са носители на висок рисков щам на папилома вирус.

Предпазването от този вирус става с въздържание от сексуални контакти. Тъй като това е практически невъзможно и неестествено най-удачно е да се намали риска, като мъжът има сексуални контакти само с една партньорка, която е здрава.

Презервативите могат да осигурят известна защита, но те не могат да бъдат напълно ефикасни, тъй като вирусът се предимно се предава при контакт с кожата на заразен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати