Симптоми при множествена склероза

Симптоми при множествена склероза

Симптомите на множествената склероза (МС) обикновено се появяват между 20 и 40 годишна възраст. Много често при хората страдащи от тази болест се наблюдават проявата на повече от един симптом.

Най-честите ранни симптоми са: тръпки, скованост, загуба на равновесие, слабост при един или повече крайници, замъглено или двойно виждане. Като по-рядко срещани симптоми се определят неясен говор, внезапна поява на парализа, липса на координация и познавателни затруднения.

С напредване на болестта, могат да се включат и други симптоми като мускулни спазми, чувствителност към топлина, умора, промени в мисленето или възприятието и сексуални нарушения.

Симптоми при множествена склероза

Умора. Това е характерен и често срещаният симптом на МС. Той обикновено се появява следобед и може да се състои от повишаване на мускулната слабост, умствена умора или сънливост. Физическото изтощение не се свързана с размера на извършената работа, като много пациенти с МС се оплакват от силна умора, дори и след добър нощен сън.

Топлината чувствителност. Топлинна чувствителност се поява или влошава, когато болните са изложени на топлина, като горещ душ, случва се при повечето хора с МС.

Спазмите. Мускулни спазми са общ и често инвалидизиращ симптоми на МС. Те обикновено се отразява на мускулите на краката и ръцете, а може да се проявят и при лицевите мускули.

Виене на свят. Много хора с МС се оплакват от чувството "извън равновесие" или замаяност. Понякога те могат да изпитат усещането, че те или предметите около тях се въртят. Тези симптоми са причинени от повреда в сложните пътища на нервите, който координира визията и другите входове в мозъка, които са необходими за поддържането на баланса.

Увреждане на мисленето. Проблеми с мисленето се появяват в около половината от хората с МС. За повечето, това означава, забавено мислене, понижена концентрация, или намаление на паметта. Приблизително 10% от хората с това заболяване имат тежко увреждане, което съществено възпрепятства способността им да изпълняват задачи, свързани с ежедневния живот.

Проблеми със зрението. Проблемите със зрението са относително чести при хора с МС.

Необичайни усещания. Много хора с МС изпитват необичайни усещания като "иглички", изтръпване, сърбеж, парене, бодежи, или разкъсваща болка. За щастие, повечето от тези симптоми, докато не се утежнят, не са животозастрашаващи и може да се управляват или да се лекуват.

Проблеми с говора и гълтането. Хората с МС често имат затруднения в гълтането. В много случаи те са свързани с речеви проблеми. Тези проблеми са причинени от увредени нерви, които обикновено помогнат при изпълнението на тези задачи.

Треперене. Доста често срещан при хора с МС е тремора.

Затруднение при ходене. Нарушения в походка са сред най-честите симптоми на МС. Най-вече този проблем е свързано с мускулна слабост и / или спазматичност, но може да се появи и дисбаланс или изтръпване на краката, което прави трудно ходенето.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 7
3 2
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Димитрова
Димитрова
22.04.2015 21:37
Здравейте ! Искам да ви кажа за иновацията в медицината плазмаферезарвече се поема от касата ,прави се в ИСУЛ
1
0
Лилия
Лилия
15.03.2015 12:51
Имам мс от 15-годишна никога не съм спирала да вярвам, че мога да се оправя. Мили хора мс не е диагноза, която може да победи човек, усмивката винаги е на лицето ми, имам прекрасен син и съпруг, живота продължава. А аз съм тук за да живея, не да се отчайвам и да се страхувам!
55
0
Зара
Зара
15.08.2015 12:05
От 15 години живея с тази болест и точно това което ти описваш ме спаси.. Приемам болестта като дар, който ме научи да ценя живота и истинските неща в него. Щом успях да преборя Нея мога да се справя с всяко предизвикателство!
10
0
Хрис
Хрис
09.03.2015 21:05
Всичко е вярно зa симптомите МС...бях с товa зaболявaне и съм в ремисия от преди 31 години...
22
1
Сергей Иванов
Сергей Иванов
10.11.2014 13:56
Аз съм с доказана 2 пъти досега/чрез ЯМР/ диагноза множ. склероза и имам типичните симптоми : затруднено ходене, голяма умора, залитане, нарушена памет, проблеми с говора. Болестта напредва бавно, но сигурно, нищо не помага. Важното е да не се отчайва човек.
13
0
zara
zara
01.09.2013 22:33
не е задължително... и не винаги се доказва само с ямр, необходима е проба от гръбначния мозък така наречената пункция. преди 13 год един невролог ми даде 6 месеца за да ме "возят", а друг от същото отделение ме изпрати с думите "пожелавам ти да се върнеш на 80 но с друга склероза" БЛАГОДАРЯ Д-Р ЛИСИЧКОВ.. даде ми вяра и сила да се преборя с болестта, 50 % от лечението е в ръцете на самите болни
34
0
emel123
emel123
05.01.2014 09:55
Здравей аз се казвам Емел и съм болна от МС. мен ме лекуват във ВМА София и съм доволна.
10
0
алекс
алекс
01.09.2013 21:45
хората са писали "симптоми при мс" това значи че се отнася за вече болните от мс,а не "симптоми ако се съмнявате за мс" така че се бъркаш ти...
7
2