ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечение на пърхот и себорея

Лечение на пърхот и себорея

Лечение на пърхот и себорея

Важно е човек да има самочувствие, да изглежда уверен и да се чувства по-същия начин, независимо в каква ситуация ще бъде поставен.

Понякога, обаче, се появяват неща, които могат да сринат самочувствието ни и особено, ако не сме убедени как да се справим със ситуацията. Подобен проблем може да ни създаде появата на пърхот или себорея. Важно е да се уточни, че и двете могат да бъдат премахнати и няма от какво да се притеснявате. Малко по-упорита е себореята, но пък не е невъзможно да я премахнете с малко повече постоянство и желание, както и разбира се, с подходящото лечение.

Пърхотът е много характерен и не е нещо опасно. Вероятно, ако не е много обилен, го забелязвате само вие, но все пак е добре да вземете мерки. В противен случай, може да започне да пада от косата ви по дрехите, което няма да бъде никак приятно, а и така останалите със сигурност ще го забележат.

Лечение на пърхот и себорея

Пърхотът представлява малки люспи, които повечето пъти предизвикват само дискомфорт, но все пак е добре да се погрижите за себе си. Най-общо казано пърхот е възаление на кожата на главата, поради което тя започва да се лющи и често причинява и сърбеж. Не се притеснявайте излишно – това не е болест и поради това лечение може би не е най-подходящата дума. Това е първата от многото заблуди, която трябва да се развенчае.

Появата на пърхот не означава, че имате лоша хигиена, нито пък е вярно, че той е срещан само при възрастни хора. Възрастта и полът няма никакво значение – може да се появи във всяка възраст, както на жени, така и на мъже. Понякога един и същи продукт може да помогне на вас, а да не помогне на друг. В аптечната мрежа можете да намерите достатъчно продукти за премахване на пърхот. Ако искате можете да се обърнете и към народната медицина, която също е доста ефикасна.

Себореята вече е малко по сериозна - също не е нещо опасно, но е както е споменато по-горе доста упорита. Как всъщност се е появила?

Причините за появата на себорея за много – най-често това са промени в обмяната на веществата, хормонални промени и др. Ако не сте достатъчно постоянни, себореята може да ви заблуди, че е изчезнала и да спрете да се лекувате – има периоди, когато затихва и такива, когато люспенето се засилва. Себореята може да се появи на различни места по тялото – както по главата (окосмената част), така и по лицето – нос, чело, брада, бузи.

Различават се два вида себорея. Единият е сухата себорея, която представлява петна по кожата (най-често на лицето), които са покрити с люспички. Това са лишеи. Другият вид себорея е мазна – тя е по-характерна за окосмената част на главата и лицето.

За мазната себорея народната медицина препоръчва разтваряне на лимонтозу във вода. След като измиете косата си я заливате с тази смес. В аптеките и парфюмерийните магазини също има продукти, които могат да ви помогнат. Но тъй като себореята, за разлика от пърхота, е наистина много упорита, е по-добре да се обърнете към специалист. Той вероятно ще ви препоръча (ако себореята е на главата) използването на шампоани и лосиони, които съдържат цинк и салицилова киселина.

Ако проблемът е по лицето, ще е необходимо да се измивате поне два пъти на ден с антибактериални сапуни, но все пак зависи и до каква степен е развита себореята. Освен това за мазната себорея вероятно ще се наложи да спазвате и режим на хранене – без определени храни (тлъсто или мазно месо), без алкохол, ще трябва също да премахнете и пикантното от менюто си. За сухата себорея подходящи са кремове, които са с по-мазно съдържание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 5
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Динко Жеков
Динко Жеков
22.01.2014 15:22
аз си премахнах севореята само с хапчета ;нистатин; Когато се изкьпя най накрая си изполивам косата с вода в която предварително сьм разтворила хапчето.Правя го вече няколко месеца и нямам проблеми
6
2
Лилияна Петкожа
Лилияна Петкожа
13.11.2013 21:24
Бих искала също да зная съотношението лимонов сок-хлебна сода,моля
13
2
Ани
Ани
10.10.2013 00:42
Жози, колко на колко сок към сода?
10
0
Glamy
Glamy
07.09.2013 04:06
И колко време трябва да стоим с тази маска преди да я отмием ?
8
0
Жози
Жози
27.04.2013 09:55
Има един много лесен и изпитан начин за лечение на себорея.Използва се два - три пъти намазване с лимонов сок и сода бикарбонат засегнатите места.Малко щипе в началото ....но ефекта е поразителен-ИЗПИТАНО
17
5