Лечение на запушен нос

Лечение на запушен нос
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Запушеният нос е едно от най-неприятните странични проявление на настинката. Когато носът е запушен, човек трябва да диша през устата. Това не само затруднява комуникацията, но и дава възможност на микробите да проникнат по-лесно през отвора на устата.

Причините за запушване са много. Най-разпространената е настинка, но през пролетните месеци може да се получи следствие на алергична реакция.

Векове наред народните рецепти успешно са се борили със запушения нос, затова спокойно можете да се доверите на някои от тях.

Лук – изцедете сокът от една глава лук и леко смръкнете от него във всяка една ноздра. Ефектът на отпушване е почти мигновен.

Един от най-използваните бабини методи за отпушване на носът е с ракия. Освен че е традиционно българско питие, тя е и чудесен лек. Напоете една кърпа с ракия и вдишвайте въздухът от нея.

Сол и вода – разтворете ¼ ч.л. сол и ¼ ч.л. сода за хляб в 250 мл вода. Чрез малко парченце памук или тензух вземете от течността, сложете в ноздрата и вдишайте. Повторете процедурата по два пъти за всяка една ноздра. Солта е известен осмотичен дразнител и веднъж попаднала в носа, тя съдейства за бързото отпушване.

Отпушване с вода пара – чрез този метод се затоплят ноздрите и след около 2 минути вдишване на водни пари, носът се отпушва и потича.

Когато имате хрема или запушен нос трябва да се постараете да спите на висока възглавница. Така ще предпазите горните дихателни пътища от запушване.

Счукайте няколко скилидки чесън и ги залейте с малко олио. Оставете сместа да престои няколко часа и капнете по една-две капки във всяка една ноздра. Процедурата се повтаря три пъти дневно.

Пуснете котлона и след като се нагорещи сложете няколко щипки захар. Когато започне да пуши смръкнете няколко пъти от излизащия дим няколко пъти.

Ако запушването на носа е продължително явление, което не отминава най-добре се консултирайте с лекар.

Рейтинг

5 10
4 6
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати