Да излекуваме болното гърло със сладолед

Да излекуваме болното гърло със сладолед

Болното гърло се лекува с топла напитка и шал. Това е разпространеното твърдение, което още от деца е залегнало в нашите представи. Оказва се обаче, че можем да го излекуваме и със студено.

Вижте няколко аргумента за лечение на болно гърло със сладолед.

Студеното действа като натурална анестезия и намалява усещането за болка. Това е основното му полезно действие, което се проявява изключително бързо. Лекуването на гърло със сладолед намалява чувствителността на лигавиците и съответно с това болката спада.

Чрез сладолед можем да намалим отоците. Студеното му действие свива кръвоносните съдове и намалява получените отоци в тъканите. Именно те ни пречат да преглъщаме нормално.

Сладоледът затруднява развитието на бактериите. Те се размножават по-бавно при ниски температури. Точно затова студено действие спира възпалителните процеси в гърлото. При приемането на топли напитки се получава точно обратното – бактериите се размножават много бързо и настинката се задълбочава.

Сладоледът е калорична храна и се преглъща доста лесно. Когато гърлото е възпалено и болезнено, на практика човек трудно преглъща каквато и да е храна. Сладоледът обаче е едно сладко изключение. Понеже структурата му е кремообразна, консумирането е много лесно. Съдържащите се в него въглехидрати и белтъчини зареждат организма с нови сили.

Студен компрес също може да бъде полезен при болно гърло. Не звучи логично, но влажния хладен компрес засилва притокът на топлината към гърлото.

Лечението на болно гърло със сладолед има наистина ефективно действие. Това важи обаче, само за началните етапи на настинката. Ако след няколко часа състоянието на болния не се подобрява най-добре да се прибегне до познатите методи за лечение.

Друго важно уточнение, което трябва да се направи е, че малките деца не бива да бъдат лекувани със сладолед и студени компреси. Това важи с пълна сила, ако температурата се е покачила до 38 градуса и вече налице е треската.

Ако лечението със сладолед или обратния вариант – с топли напитки не оказва въздействие до 2-3 дни, най-добре се консултирайте с лекар.

Сладоледът е чудесен начин за закаляване на гърлото.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати