ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Световъртежът - симптом на различни заболявания

Световъртежът - симптом на различни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Световъртежът - симптом на различни заболявания
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

На всеки човек се е случвало да се замае, когато се изправи рязко. Това е нещо нормално. Често обаче безпричинното замайване може да бъде знак за някои по-сериозни проблеми.

Световъртежът може да е знак за болести на вътрешното ухо, заболявания на кръвта, главния мозък или сърцето. Причерняването пред очите може да е индикатор за някои психични заболявания, но може да се получи при натравяне, системно недояждане и анемия.

Причините за поява на световъртеж могат да бъдат и тежки травми по главата и шията. Той може да се появи и при мигрена, епилепсия, тумор на мозъка. Силен световъртеж, комбиниран с шум в ушите и прилошаване е сигнал за синдрома на Маниер.

Ако световъртежът има връзка със заболяване на главния мозък, то налице ще има и други оплаквания. Това са слабост в крайниците, говорни нарушения, раздвояване на образите.

Силно главозамайване в комбинация със стягане зад гръдната кост и преместваща се болка към челюстта и рамото са сигурен сигнал за сърдечна криза.

Бъдещи майки също могат да получават световъртежи, които ако започнат да се случват по-често може да се твърди, че жената е развила анемичен синдром. Причерняването е следствие от ниското кръвно налягане, заради натиск на матката върху големите артерии. Влияние могат да окажат и ниското ниво на кръвна захар или ниския хемоглобин.

Сами по себе си пристъпите на световъртеж не са опасни за здравето. Ако често на човек му причернява обаче, той трябва да се консултира с със специалист. Честите световъртежи могат да са симптом на сериозна болест.

За да се установи точно каква е причината обикновено се правят изследвания на съдовете с ултразвук, ядрено-магнитен резонанс и някои други.

По-тежки диети и прием на малко вода могат да предизвикат световъртеж.

Не е задължително причерняването и световъртежът да са сигнал за тежка болест. Когато човек приема много солени храни се получава задържане на течности, което от своя страна води до виене на свят и отоци на крайниците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
if
if
02.07.2013 17:35
Да се чуди човек как с толкова много думи може да не кажеше НИЩО
1
0
Тодорова
Тодорова
30.05.2013 14:06
Съжалявам, че аз ще коментирам първа, защото не съм много доволна. На първо място синдромът е на Мениер, а не на Маниер. Отворих статията с идеята да науча нещо ново и полезно, но бих казала, че е доста повърхностна и съдържа само общи приказки. Ако имате цел да информирате читателя статията трябва да бъде много по-задълбочена. От тази, единствено ми остана лошият привкус на сгрешеното име на откривателя на синдрома -френският лекар от 18 век Мениер.Поне сега има достатъчно много информация, моля информирайте читателите си коректно.
4
0