За ползите от упражненията на Кегел

За ползите от упражненията на Кегел
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Упражненията на Кегел са изобретение на д-р Роналд Кегел. Те са насочени към укрепването и раздвижването на мускулатурата на тазовото дъно.

Мускулите в долната част на таза придържат органите в долната част на коремната кухина. Упражненията поддържат мускулите в тонус и са чудесна профилактика.

По време на бременност и раждане има възможност мускулите на тазовото дъно да се отпуснат и отслабнат. Това може да доведе до незадържане на урината и липса на контрол върху пикочния мехур в продължение на месеци или години след раждането.

Отслабените мускули на влагалището и таза могат да допуснат спускането надолу на някои от органите – например т.нар. пролапс на матката.

Упражненията на Кегел са изключително полезни за бременните. Благодарение на тях мускулите ще станат еластични и по-силни и ще се справят с налягането, което бебето предизвиква.

Би било хубаво, ако жената продължи упражненията и след раждането. Така тя ще подобри сексуалния си живот, защото повишеният тонус и способността за владеене на влагалищните мускули ще доставят по-голямо удоволствие и на двамата партньори.

От упражненията на Кегел могат да се възползват и мъже, които имат проблеми с неконтролируемото отделяне на урина.

Тези упражнения са много лесни и могат да се практикуват на всяко едно място, без околните да разберат. Изпълняват се в изправено, седнало или легнало положение.

Легнете по гръб и прегънете краката си в областта на коленето. Стъпалата трябва да бъдат поставени на пода. Ръцете поставете около тялото. За бременни след четвърти месец, упражнението се изпълнява в седнало положение.

Свийте мускулите на ануса и влагалището, стегнете уретрата си така, сякаш искате да спрете порив за уриниране. Упражнението е изпълнено правилно, ако не ангажира по някакъв начин седалището и корема.

След като вече сте убедени, че ползвате правилните мускули, свийте ги и се опитайте да ги задържите така до 10 секунди.

Всеки ден трябва да правите поне 10-15 повторения, няколко пъти.

Упражненията са ефективни само ако са извършвани редовно. Постоянството ще засили ефектът от тях.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати