Как да разпознаем киста в гърдата

Как да разпознаем киста в гърдата
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Промените в състоянието на гърдите са свързани с някакви изменения в хормоналния статус. За да се открие навреме наличието на образувание в млечната жлеза се препоръчва поне веднъж в месеца жената да си прави самоизследване. Консултацията с лекар при открити съмнителни промени е задължителна.

Кистите в гърдата са често срещани, особено при жени в детеродна възраст. Това са образувания, които имат различна големина, от 1 или 2 мм до няколко сантиметра. Пълни са с прозрачна течност.

Кистите се образуват следствие на запушване на каналите на млечните жлези. Те могат да бъдат единични или повече на брой. Когато кистите са множество тогава вече става въпрос за хормонално нарушение, като мастопатия. Възможно е да уголемяват размера си.

Вижте някои от признаците, които предполагат наличие на киста в гърдата.

Ако напипате в някоя от гърдите кръгло и еластично образувание.

Ако образуванието продължава да нараства, оставайки еластично и кръгло.

Ако усетите нетипична болезненост на гърдите през втората половина на цикъла.

При кистите е възможно да няма болкови признаци, но понякога се появява тъпа болка, която е предизвикана от растежа на кистата и притискането на околните тъкани в млечната жлеза.

В някои случаи кистите могат да достигнат такива размери, които могат да променят формата на цялата гърда. Съвсем малките кисти могат да се открият само при изследване с ултразвук или мамография.

Кистите се появяват най-често при жени на възраст 40-50 години, а до 30-те се проявяват значително рядко. Процентът на злокачествени кисти е изключително малък, но все пак не бива да се подценява наличието им. Консултацията с мамолог е задължителна.

Според лекарите причината за образуване на кисти в млечните жлези са хормонални нарушения, брой раждания или аборти, генетична предразположеност, прием на хормонални предпазни средства.

Кистите много рядко могат да се превърнат в ракови образувания. Не представляват някаква опасност за живота, но понякога могат да предизвикат загнояване и инфекции.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати