ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Висок калций в кръвта

Висок калций в кръвта

DesislavaDesislava
Новак
17797
Висок калций в кръвта
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Високото ниво на калций в кръвта не е нормално. Ако сте си направили кръвен тест, който показва високо ниво на калций в кръвта, то задължително се консултирайте с лекар. Хиперкалциемията е медицински термин за високо ниво на калций в кръвта. Както ще разберете, над 99 процента от всички случаи на твърде много калций в кръвта, са поради паращитовидна болест и хиперпаратиреоидизъм. Паратироидено заболяване е една от причините за високи нива на калций при най-малко 99, 5 процента от случаите. Ако имате такива резултати, то измерване на паращитовидната функция е нещото което трябва да направите на първо място.

ВАЖНО - Има много написано за високо ниво на калций в кръвта, причинено от рак, обаче, това не е много често и се случва при много напреднал стадии на рака.

Висок калций в кръвта

Причина 1: хиперпаратиреоидизъм (нарушена функция на паращитовидните жлези).

В над 99, 5% от всички хора, които си правят кръвен тест, който показва твърде много калций, имат проблем с паращитовидната жлеза. В действителност, броят им е близо до 100%. Паращитовидните жлези са малки жлези в областта на шията, които контролират калция в кръвта. Понякога при една от тях се появява доброкачествен тумор, който може да причини високи нива на калций в кръвта. Това е почти 100% доброкачествени (рак), който може да бъде излекуван при повечето хора (от хирурзи) за 20 минути.

Причина 2: Рак

По-малко от 0.1% на случаите на високи нива на калций, се дължат на рак . Рак е една всеобхватна фраза, която включва 122 различни видове злокачествени заболявания и е известно, че се поява при хората. От тези 122 видове рак има и 5, които са известни и се свързват с високи нива на калций в кръвта - обикновено при хора с много напреднал рак. Около 10% до 15% от хората с един от тези видове рак ще има високо ниво на калций в един или друг момент от заболяването.

Видовете рак, които рядко могат да бъдат свързани с високо ниво на калций в кръвта, са:

Мултиплен миелом

Рак на белия дроб (плоскоклетъчен карцином на белия дроб, белите дробове)

Рак на гърдата (много напреднал стадий на заболяването, вече са преминали хирургическо лечение и лъчетерапия)

Рак на бъбреците (много напреднал стадий на заболяването, след операция за карцином)

Плоскоклетъчен карцином на главата и шията (много напреднал стадий на заболяването, след операция за карцином)

Рак причинява хиперкалциемия по два начина. Понякога някои видове рак се разпространяват в други части на тялото. Някои видове рак (всички онези, изброени по-горе) имат склонност да се разпространяват към костта. Това се нарича метастази - разпространението на рака от мястото, където започва на друго място в тялото). Когато метастазирал рак се разпространява в костите и расте там, той бавно разяжда центъра на костта. Това освобождава калций в кръвта. Вторият начин, при рак може да се увеличи калция в кръвта чрез хормони и протеини, който туморът отделя. Един от тези хормони се нарича "паращитовиден-пептид". Тези хормони могат да се движат в кръвта и да стигнат до костите, за да освободят калций.

Причина 3: Саркоидоза

Саркоидоза е заболяване, при което се появява специфична инфекция на тъканите, по неясни причини. При саркоидозата често могат да минат много години преди да бъде открита, и често се открива случайно Други пациенти могат да имат симптоми като кашлица или задух. Саркоидозата често изчезва спонтанно и затова лечението не винаги е необходимо. Ако пациентът има симптоми на заболяването обикновено се лекува със стероиди. Това заболяване е много рядко.

Причина 4: Излишен прием на витамин D

Витамин D е изключително важен за поддържане на баланса на калция в тялото ни. В действителност, това е всичко, което витамин D прави! Витамин D има пряк ефект върху червата и ги стимулира да усвояват калция от храната, която ядем (това е причината повечето млека да са обогатени с витамин D). Витамин D също има ефект и върху бъбреците и не позволява на бъбреците да отделят калций в урината. Поради това е възможно, който поглъща прекалено много витамин D, да задържи твърде много калций в бъбреците и калция в кръвта да стане висок.

Причина 5: някои лекарства

Възможно е някои лекарства при хората, които са с високо кръвно налягане, да имат ефект върху бъбреците, по такъв начин, че бъбрекът не позволява достатъчно калций да се отдели от кръвта в урината и излишния калций показва високо ниво на калций в кръвния тест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
52
42
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати