Хипотиреоидизъм и забременяване

проблемна бременност

Хипотиреоидизъм не трябва да означава, че не можем да се радваме на една здравословна бременност. Въпреки че това състояние може да направи вашата бременност, малко по-сложна в края. Заболяването на щитовидната жлеза е нещо от което можем да страдаме още от преди бременността или да се прояви по време на нея. Хипотиреоидизъмът е заболяване при което се определя като слабо активна щитовидна жлеза.

Най-често срещаните нарушения при щитовидната жлеза, протичаща около или по време на бременност е недостиг на хормони на щитовидната жлеза, или хипотироидизъм. Тъй като някои от симптомите на хипотиреоидизъм, като умора и наддаване на тегло са често срещано явление при бременните жени, те често се пренебрегват и не се считат за заплаха. Кръвните тестове, особено измерване на TSH нивото, може да определи, дали проблемите на бременната се дължат на хипотиреоидизъм или не.

Хипотиреоидизъмът може да предизвика различни промени в менструалния цикъл на жената: нередовност, тежки периоди или загуба на цикъл. Ако хипотиреоидизъмът е тежък, той може да намали шансовете на жената за забременяване. Проверка на функцията на щитовидната жлеза с прост кръвен тест е важна част от оценката на жена, която има проблеми при забременяване. Ако бъде открита, понижена функция на щитовидната жлеза, то тя може да бъде лесно лекувана с хормоно-заместителна терапия.

Понякога, но със сигурност не винаги заболяването на щитовидната жлеза може да повлияе на детеродните способности. Според изследвания, доста честите проблеми, причинени от дисфункция на щитовидната жлеза са ановулация (липса на овулация и освобождаване на яйцеклетки) и менструални нарушения. Поради тези причини оплождането на яйцеклетката и зачеване са невъзможни.

Дисфункция на щитовидната жлеза може да прекрати овулацията, като така се нарушава равновесието на естествените репродуктивни хормони. Един от начините да разберете дали сте в овулация е да тествате нивото на хипофизния хормон, наречен LH (лутенизиращ хормон) с помощта на тест за определяне на овулацията.

преглед на бременна жена

LH стимулира яйчниците да освободят яйцеклетка. Тестът ще ви покаже, ако сте в овулация, рязкото нарастване на LH. Ако има твърде много или твърде малко хормони на щитовидната жлеза, овулацията не може да възникне. Запомнете, че въпреки, че може да имате редовна менструация, то е възможно да липсва овулация.

В допълнение, при някои жени настъпва кратка лутеалната фаза. Лутеалната фаза е срокът между овулацията и появата на менструацията. Лутеалната фаза трябва да бъде с достатъчна продължителност - нормална лутеалната фаза е около 13 до 15 дни, за да се подхрани оплодената яйцеклетка. Съкратена лутеалната фаза може да доведе до безплодие и невъзможност за задържане на оплодената яйцеклетка, със загуба на плода в много ранна бременност (по същото време като менструация обикновено започва).

Специалистите казват, че хипотиреоидизъм може да доведе до увеличение на пролактина, хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, което предизвиква и поддържа производството на кърма след раждането на жената. Превишение на пролактина има негативен ефект върху фертилитета - понякога предотвратява овулацията или причинява нередовни или липсващи месечни цикли.

Някои жени с хипотиреоидизъм също имат поликистозни яйчници или кисти на яйчниците, които могат да попречат на овулацията и да причинят проблеми с плодовитостта, както цяло.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
23.04.2014 11:26
Странно защо при такава обстойна статия за хипотиреоидизма обръщате внимание само върху проблема със зачеването. Вярно, че това е първия и основен проблем, за да имаме изобщо някаква бременност, но до тук съвсем не свършват проблемите с хипотиреоидизма по време на бременността. Би трябвало поне да споменете, че при това заболяване, ако не бъде лекувано по време на бременността, е възможно да се роди дете, болно от идиотизъм. По една невероятна случайност си направих тест за TSH три месеца преди да забременея и резултата беше мисля 5.5 или някъде там. Казах на лекаря за намеренията си да забременея тези месеци(никога до преди това не бях правила подобни опити) и той ме информира, че при това ниво на хормона трудно ще се получи, но дори и да стане, има голям риск за плода, тъй като през време на бременността нивото на TSH се покачва, а последиците ако не се вземат мерки са, че мога да родя "идиотче, а ние не искаме това, нали." Цитирам. Мисля, че беше толкова прям, защото направих физиономия, като чух че трябва да вземам хапчета и да чакам месеци, за да спадне нивото поне до 2.5. Думите му определено имаха ефект. Излязох като попарена и се разрових в нета. Така или иначе докарах TSH до 3.25 и сряхме да се пазим със съпруга ми, като си казах, че не е лошо да започнем опитите, пък то като се понижи нивото на хормона, ще си стане. Още от първия месец забременях, макар да не бях достигнала заветните 2.5. През цялата бременност пих л-тироксин и си пусках всеки месец изследвания. И сега, слава богу, имам едно прекрасно и здраво момченце на почти годинка. Та мисълта ми е, защо по дяволите, никъде не се споменава за възможните последици за плода от хипотиреоидизма и въпреки, че изследването не се поема от здравната каса, то кое ли се поема, лекарите не уведомяват своите пациентки при забременяване и не им препоръчват това изследване. Искам да отбележа, че не съм имала здравословни проблеми, за да се изследвам. Просто чиста случайност, но това е друга история.
10
0