Заболявания на вестибуларния апарат

Заболявания на вестибуларния апарат

От вестибуларната сетивна система зависи позицията на главата и тялото в пространството, които се свързват с тежестта и движенията. Вестибуларният апарат помага на човек да запази баланс и да координира движенията си. Рецепторите на вестибуларния апарат са разположени във вътрешното ухо в непосредствена близост до слуховите рецептори. Информацията получена от него се обработва в долната част на мозъка, в мозъчния ствол и малкия мозък. Следователно проблем във вътрешното ухо или в мозъка могат да повлияят на вестибуларния апарат.

Фразата "вестибуларния болест" е общ термин, отнасящ се до някаква аномалия на вестибуларния апарат, въпреки че някои хора използват този термин за идиопатична вестибуларна болест. Признаците на вестибуларната болест включват атаксия, наклон на главата и нарушено равновесие. Атаксията се характеризира с люлеенето на главата и тялото, като пациентите са склонни да се спрат в даден момент и да паднат на една страна.

Ушна инфекция. Инфекция на средното или вътрешното ухо е честа причина за вестибуларно заболяване. В повечето случаи това може да бъде диагностицирано от обстоен преглед на ухото с отоскоп. Понякога са необходими рентгенови снимки, компютърна томография или магнитен резонанс. Ако бактерии причиняват инфекцията, лечението се състои от подходящи антибиотици.

Хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизъмът може да причини вестибуларна дисфункция при хората. Симптомите могат да се развият внезапно или с течение на времето. Диагнозата се основава на лабораторно изследване на функцията на щитовидната жлеза. Вестибуларната дисфункция обикновено отзвучава в рамките на 2 месеца от лечението.

Токсичност. Лекарства, поставени в ухото са най-честата причина на вестибуларната токсичност, въпреки че прекаленото приемане на някои перорални лекарства, също могат да бъдат проблем, особено ако са във високи дози. Капките за уши или други вещества, никога не трябва да бъдат поставяни в ухото, с изключение при специалната препоръка на вашият лекар.

Рак. Тумори във вътрешното ухо или на мозъка могат да предизвикат вестибуларни проблеми. Възрастните хора са по-често засегнати и могат да има болка при отварянето на устата. Диагнозата се основава на X-лъчи, CT, MRI или биопсия.

Енцефалит. Възпаление на мозъка (енцефалит) може да причини вестибуларна дисфункция. Причините включват инфекции, като например вирусна темпера и други вируси. Диагнозата често изисква анализ на гръбначномозъчната течност. Някои видовете инфекции могат конкретно да бъдат лекувани с медикаменти.

Болестта на Мениер. Вътрешното ухо се състои от течност, която регулира и поддържа баланса на тялото и главата. Поради разширяване на лимфната, функциите на вътрешното ухо започват да не работят правилно, което води до загуба на ориентация, виене на свят, гадене и изслушване на лигавицата.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
maria
maria
26.05.2015 10:53
sizko viarno ,no kolko i da xodix na lekari lezenie nikakvo samo probni lekarstva.
1
1
maria
maria
09.08.2015 23:42
5 godini omam minierova bolest veze se zustvam kato opitna miska
1
0
Хипократ
Хипократ
06.07.2014 15:40
Дрън Дрън , Хомеопатията е една голяма измислица !
1
4
Ина
Ина
02.06.2014 12:46
Дрън-дрън! Това до тук го знае всеки и изводът е - отидете на лекар, но задължително на невролог, защото зачестяват случаите на много особен световъртеж, причинен от нервите, а това води и до психиатър, защото първопричината е дългогодишни притеснения и т.н. и човек го удря там, където му е слабо място. Нашата медицина няма определен лек за нерви и тук помага само хомеопатията - изпробвано!
14
4