Халитоза или как да премахнем лошия дъх

Халитоза или как да премахнем лошия дъх

Държите се на разстояние от хората около вас, за да им говорите, стараете се те да не усетят ужасната миризма, който излиза от устата ви.

Те пък от своя страна усещат лошия ви дъх и приключват разговорите с вас много бързо. Подобен проблем пречи на всички видове общуване – не само професионално, но и на личните взаимоотношения.

Често пъти причината за лош дъх в устата (или още халитоза) се оказва лошата и непостоянна хигиена. Но има и случаи, в които неприятният дъх ви подсказва за по-сериозен вътрешен проблем.

Други причини за лошата миризма за цигарите, алкохолът, определени видове храни (лук, къри, чесън).

Халитоза или как да премахнем лошия дъх

Ако имате болни зъби, за които все отлагате да посетите стоматолога си, имайте предвид, че те също могат да доведат до лошия вкус в устата ви. При миенето на зъбите често пъти подценяваме езика.

Той е една от основните причини за лошия дъх в устата ви. Има специални четки за зъби, които в обратната страна на косъмчетата, имат т.нар. стъргалка, която да ви помогне хубаво да изчистите езика си. В средната и задна част на езика трябва да обтриете добре.

За тази процедура можете да намерите и специални лъжички в аптечната мрежа. А можете да го направите и с подръчни средства вкъщи – необходима ви е малка лъжичка и марля, с която да я увиете.

Как да се справите с лошия дъх чрез народната медицина? Спрейовете за уста, дъвките, различните разтвори за след миене, дори самата паста, не могат да бъдат достатъчно ефикасни. Необходимо е да вземете по-радикални мерки.

Тези продукти могат да облекчат положението, но след час – два, проблемът отново ще е налице.

Друго, което може да спомогне за премахване на лошата миризма, е спирането на някои напиткикафе, бира, уиски. Освен миенето с паста и четка всяка сутрин и всяка вечер, добре е преди лягане да почиствате много внимателно зъбите си с конец.

Правете често гаргара с лимон, хапвайте продукти, които са богати на цинк. Бактериите, които причиняват халитозата могат да бъдат „изгонени” като похапвате често ябълки и кисело мляко.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Кольо
Кольо
17.06.2013 06:17
миризмата на гъз от самият гъз как да я премахнем ? какво да ядем? това си е физиология и с изключение на добрата устна хигиена и здравите зъби, всичко друго си е до организма
5
1
Анонимен
Анонимен
26.01.2019 12:48
След всяко акане - миене с интимен сапун и вода дрисльо!
0
0
Раца
Раца
12.06.2013 15:18
Не съм съгласна - моят син яде минимум по 1 кисело мляко на ден,и дъхът му е лош
1
1
Анонимен
Анонимен
26.01.2019 12:50
Нека да започне да дъвче дъвка.
0
0
мира
мира
31.05.2013 10:11
Защо и кафето...?
0
3