Гестационен диабет

Гестационен диабет

Гестационен диабет е диабетът, който възниква по време на бременност. Той засяга 4% от бременните жени, диагностицира се между 24 и 28 гестационни седмици.

Причината за възникване на гестационен диабет не е уточнена, но се твърди че хормоните от плацентата блокират действието на инсулина на бъдещата майка. Организмът и започва да се нуждае от повече инсулин, но панкреасът не може да произведе необходимото количество, за да пренесе захарта в клетките и да ги снабди с енергия.

Другият проблем е, че кръвта на бременната има високи нива на глюкоза, която има опасност да премине през плацентата и да предаде и на бебето високо ниво на захар в кръвта.

Много вероятно е жената да няма никакви симптоми, а единствено изследванията да покажат наличие на диабет. Понякога може и да са налице някои симптоми, като често уриниране и силна жажда, размазано виждане и много силно чувство на глад.

Все пак трябва да се отбележи, че е характерно явление бременните да изпитват глад или да уринират по-често, затова единствено изследванията могат да установят гестационен диабет.

Ако изследванията потвърдят диабета, лекарят предписва лечение. Заедно с него трябва да се направят някои промени в начина на живот. Необходима е промяна в хранителният режим и увеличаване на физическата активност.

От 10 до 20% от калориите трябва да бъдат набавяни от протеини – риба, месо, бобови култури, около 30 % от мазнини. Остатъка трябва да бъдат набавяни от мюсли, хляб, паста, ориз, зеленчуци и плодове. Налага се ограничаването на сладки изделия.

Установен навреме, гестационният диабет може да бъде лечим и бебето да се роди здраво.

В голяма част от случаите този диабет отшумява след раждането, но при някои жени той се появява при следваща бременност или в по-късна възраст те могат да развият диабет.

Консултацията с лекар е напълно задължителна при каквито и да е съмнения по време на бременност. Не се препоръчва самолечение.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати