Какво да правим с цигарите по време на бременност

Какво да правим с цигарите по време на бременност

Най-добрият вариант за една бъдеща майка е да не пуши. Вие носите в себе си бъдещето си дете и всичко, което правите и чувствате, се предава и на него. Желанието за една цигара може да се потисне с малко повече воля и желание.

Дали ще пушите до половината цигара или ще я изпушите цяла – цигарата вреди еднакво. Естествено, ако пушите по една кутия на ден, то за вас рискът от сериозни проблеми през бременността е много по-голям.

Ако имате късмета да бъдете от бременните жени, които са били страстни пушачки, а след навлизане в 3 месец от бременност изведнъж спират да пушат, то това би било чудесно. Но не бива да разчитате само на късмет.

Положете повече усилие и ще се справите – вече не трябва да мислите само за себе си, а и за детето си. Някои лекари съветват, ако за майката е толкова трудно да се откаже да пуши много малко и по-рядко от преди, за да не се създава стрес за бебето.

Всъщност, това е отговор, който ви дават за ваше успокоение. Едва ли има лекар, който би ви посъветвал да си продължите да пушите, въпреки че сте бременна. Със сигурност не е лесно да оставиш така изведнъж навик, който имаш от години, но все пак не го правите за себе си, опитайте се заради детето си.

Всяка цигара, която изпушите, може да причини на бебето различни проблеми – хронични заболявания, ембрионално страдание, възможно е вашето бебе да се роди с ниско тегло, умствени проблеми.

Пушенето може да доведе дори до аборт. Не винаги страничните ефекти се появяват през бременността – усложнения може да има и след това. Вашето пушене през бременността може да причини астма на детето в по-късен етап.

Пасивно или активно пушене – еднакво вредно е. Избягвайте цигарите и дима поне по време на бременността. Ако вие искате да пушите след бременността – ваше решение, но поне опитайте се да не подлагате собственото си дете на това, докато расте във вас.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати