ezine.bg»Статии»Здраве»Причини за спонтанен аборт

Причини за спонтанен аборт

спонтанен аборт
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Абортът е ужасно и стресиращо преживяване за всяка жена. Дали е по медицински причини или е искан от нея, абортът винаги е стрес и едно ужасно усещане дълго време след това.

Спонтанният аборт причинява най-сериозен психически стрес и на двамата родители, но последствията са повече за майката. Най-опасен е периодът до третия месец на бременността.

С напредването й, рискът от спонтанен аборт става все по-малък. Причините, които могат да доведат до спонтанен аборт, са различни при всеки отделен случай и е доста трудно да се каже кое може и кое не да доведе до прекъсването на бременността.

Това са няколко фактора, които биха могли да повлияят на бременността и до някъде да се нарекат причина за спонтанен аборт:

Бременност

1. Възрастта на жената дава отражение и на това. Ако при едно 20 годишно момиче вероятността за спонтанен аборт е около 12 - 14%, то при жена над 40 вероятността от спонтанно прекъсване на бременността е повече от 22 %.

2. Генетични аномалии на плода – рядко се дължат на проблеми на родителите, най-често става дума за грешно подреждане на генетичния материал на плода, което се получава в момента на оплождането.

3. Нарушения на хормонална основа.

4. Аномалии в матката – при подобни проблеми аборт се получава и по-късно от третия месец.

5. Различни видове инфекции – изключително опасни са през първите седмици на бременността. Настинките с невисока температура, на които обикновено не обръщаме внимание и преболедуваме „на крак”, могат да бъдат причина за аборт.

Особено голяма е вероятността от спонтанен аборт, ако имате рубеола през 3-4 месец. Ако имате някакви здравословни проблеми, изобщо не се колебайте да се обърнете към вашия лекар.

И един от битуващите митове за причинител на спонтанният аборт – гинекологичен преглед. Той не може да причини спонтанно прекратяване на бременността, напротив. Може само да ви помогне да разберете, ако има някакви проблеми или усложнения с плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
boni
boni
09.06.2013 09:55
малко плоска статия. да, наистина аномалиите в плода са една от много честите приини за аборт. след такъв трябва да се направят и генетични и имунологични изследвания, както и други, ако специалист прецени. и такива неща се случват, няма място за драми.
0
0