Какво издава промененият цвят на зъбите

Какво издава промененият цвят на зъбите

Всички искат да имат искрящо бели зъби, но не всеки може да се похвали с този идеален цвят. Нюансът на зъбите не винаги зависи от това, дали ги миете редовно. Емайлът, който покрива зъбите, на практика няма никакъв цвят, а това, което се вижда, не е емайлът, а дентинът – твърдото вещество отвътре.

Цветът на зъбите може да разкаже много за организма ви, всяка промяна на цвета им е знак за проблем на определен орган. Естествено, върху цвета на зъбите влияят също така оцветители като кафе, вино, черен чай, а също така и цигарите.

Ако зъбите ви са придобили зеленикав или метален нюанс, това означава, че в продължение на дълъг период от време сте били изложени на въздействието на метали. Такъв контакт обаче е възможен и по време на посещението на стоматологичния кабинет. Желязото, среброто и магнезият могат да оцветят зъбите в черно.

Оловният прах оцветява зъбите в синьо-зелено, а никелът и медта ги правят зеленикави. Ако сте вдишвали изпарения на хромова киселина, зъбите ви може да стана оранжеви. При дълго въздействие на йод, както и при дълъг престой в басейн с хлорирана вода зъбите стават кафеникави.

Синьо-сив нюанс зъбите придобиват, ако майката на човек е пила тетрациклин по време на бременността. Също така това се получава и ако се прекали в тетрациклин във възрастта, в която се оформят зъбите. Зъбите могат да посивеят и от вътрешни инфекции.

Нееднородният цвят на зъбите е знак за прекомерно наличие на флуор, който попада в устата от паста за зъби, вода за уста и обикновена вода.

В лека форма се появяват бели малки петънца. Когато проблемът стане сериозен, петната стават кафеникави и зъбите изглеждат на петна.

Черните зъби са отличителен белег на наркоманите. Година след употреба на метамфетамини зъбите изчезват, на тяхно място остават пънчета и гниещи корени.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати