Вагинално раждане след цезарово сечение

Вагинално раждане след цезарово сечение

Не е вярно твърдението, че ако жената е родила с цезарово сечение, при всяка следваща бременност не може да ражда нормално. Всичко това зависи от много фактори, но със сигурност не е правило, че веднъж родила с цезарово сечение, тази майка никога няма да може да ражда нормално.

Нормалното раждане може да се случи дори на жени, които са имали цезарово сечение повече от веднъж и на такива, които са имали близнаци. Дали е възможно нормалното раждане след оперативна намеса при предишна бременност зависи от това дали нужните предпазни мерки са взети.

Вагинално раждане след цезарово сечение

Да уточним какво е цезаровото сечение – това е операция, благодарение на която майката ражда. Обикновено се прави, ако съществува риск за бебето или за родилката, но напоследък заради по-високата цена на манипулацията (сравнена с вагинално раждане), лекарите го препоръчват.

Прави се хоризонтален разрез в долната част на корема, за да може да излезе детето. Ако този разрез е направен достатъчно ниско (тъй като се срязва и матката), майката има възможност да роди следващо дете вагинално. Преди разрезът на цезаровото сечение е бил и вертикален.

В наши дни рядко се практикува, но ако имате такова раждане, няма да можете да родите следващото си дете по нормален начин, заради опасност от разквасване на матката. Ако причина за цезаровото сечение е бил някакъв ваш проблем – тесен таз или сърдечна болест, също няма как да ви бъде позволено да родите вагинално.

Разкажете на лекаря си всичко за предишното си раждане, нека да прочете историята на бременността и раждането с цезарово сечение, защо се е довело до там. Ако се окаже, че нямате проблем да родите вагинално, направете го.

Но имайте предвид, че в деня на самото раждане отново може да се наложи операция – не се разочаровайте. По-голямата част от майките, които са раждали чрез операция, сами избират същия път при следващо раждане. Най-важното е и вие, и вашето бебе да сте живи и здрави след приключването на манипулацията.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари