ezine.bg»Статии»Здраве»Вътрематочно забавяне на растежа

Вътрематочно забавяне на растежа

Ехографска снимка

През бременността бебетата растат с дни. Когато плодът не е достатъчно голям, имайки предвид в коя седмица е бременна майката, това се нарича забавен вътреутробен растеж.

Това ще рече, че бебето тежи по-малко от другите деца в същия период на бременността. Подобен проблем може да се случи най-често, ако бебето не получава достатъчно хранителни вещества и кислород, които му трябват, за да може да се развива правилно.

Според различни изследвания, в България децата, които страдат от този проблем, са около 2 %.

Подобно състояние – забавен вътреутробен растеж - може да бъде открито по всяко време от бременността. Ако се диагностицира това състояние, майката започва да се следи по-често от лекарите.

Причините за него могат да бъдат много, едни от тях са – инфекция, високо кръвно налягане на майката, вродени дефекти, многоплодна бременност, отлепяне на плацентата, употреба на наркотици, алкохол, цигари, бъбречни заболявания и др.

Вредни навици при бременни

Растежът на плода, както и този на плацентата и на матката, изключително много зависят от приема на белтъци. Белтъците са източник на аминокиселини, които са жизненоважни за правилното развитие на бебето. Храни, които съдържат тези аминокиселини са месото, млечните продукти, риба, сметана, ядки, яйца.

Бебета, които са се родили със забавен вътрематочен растеж, са по-слабички, понякога с бледа кожа. Пъпната връв е по-тънка, за разлика от раждане, при което плодът е нямал този проблем. Причина за подобно състояние на бебето може да бъде недостатъчното хранене на майката.

Няма сигурен начин проблемът с вътрематочния растеж да не се случи, но можете да помогнете на вас и бебето – хранете се здравословно, не се ограничавайте (ако лекар не ви е казал, че е необходимо), в никакъв случай не употребявайте алкохол, цигари, наркотици, не пропускайте прегледи, за да можете да следите какво е състоянието на вашето отроче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати