Какво ни подсказва сухотата в устата

Какво ни подсказва сухотата в устата

Сухотата в устата обикновено първо се асоциира с недостатъчно приемани течности. Друга причина може да бъде притеснението, тревожност за нещо, сценична треска, недостиг на някакви витамини.

Само по себе си това не е заболяване, но може да е индикатор за такова. За какво ни е необходима слюнката? Нейното предназначение е да улеснява приемането и преглъщането на хранителните вещества, тя е защитник на зъбите, тъй като по естествен начин ги почиства от остатъците от храна и плаката.

Това означава, че по-малко слюноотделяне означава и по-голям риск да се разболеят венците или зъбите ни. Какви са причините, които могат да ни доведат до това усещане на сухота в устата или още известно като ксеростомия:

Диария, висока телесна температура, повръщане – в следствие на тези състояния организмът може да се дехидратира и да се появи по-малко слюноотделяне.

Друга причина за това състояние могат да бъдат различни лекарства с подобни странични ефекти, както и проблеми с бъбреците.

Ксеростомията може да бъде индикатор и за сериозни заболявания - усложнения на заболявания като анемия, диабет, хипертония, СПИН, цистит, заушка.

Какво ни подсказва сухотата в устата

Лечение на рак чрез химиотерапия също може да доведе до неприятното усещане на сухота в устата.

За да намалите възможността за появата на ксеростомия можете да направите следните неща – дъвчете дъвки, пийте повече вода, избягвайте кофеина и алкохола, откажете цигарите. Ако все пак имате подобен симптом, обърнете се към вашия зъболекар. Най-често те задават въпроси за предишни заболявания, за лекарства, които сте приемали, проверчва се какво е състоянието на зъбите ви.

Обикновено се проверява състоянието на устната кухина – дали има някакви ранички или по сериозен проблем с венците. Ако се окаже, че причината е свързана със зъбите, трябва да започнете да спазвате една по-висока устна хигиена и да посещавате зъболекаря си по-често, за да предотвратите това неприятно усещане.

Рейтинг

5 3
4 3
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анжел
Анжел
17.05.2015 22:47
Аз пък пия по 3-4 литра вода на ден ,направих си всякакви изследвания,здрав съм си.Просто ми харесва водата,ако пуша повече и пия вода повече...
0
1
Интересна
Интересна
15.09.2013 23:03
На мен сухотата в устата ми подсказва, че съм жадна!
1
0