ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Високи нива на инсулин

Високи нива на инсулин

Високи нива на инсулин

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса, за да подпомага регулирането на нивото на кръвната захар. Висок инсулин или хиперинсулинемия имаме тогава, когато нивата на инсулина са по-високи от нормалните колебания, които са необходими за намаляването на кръвната захар. Често високите нива на инсулин се свързват с диабет тип 2.

Протеините, въглехидратите, мазнините, които приемаме чрез храната, по време на храносмилането се превръщат в аминокиселини, прости захари и триглицериди, от които се нуждаят клетките.

От тези три основни хранителни групи, въглехидратите имат най-голям ефект върху нивата на кръвна захар. Простите въглехидрати се абсорбират бързо, но за сложните е необходимо повече време, защото имат далеч по-сложна структура.

Високият инсулин се дължи главно на диетите с високо съдържание на захари и прости въглехидрати. При консумацията на въглехидрати тялото използва инсулин, за да се образува енергия в клетките.

Когато човек не се храни, панкреасът отделя достатъчно инсулин, за да се предотвратят ниските нива на кръвна захар. В случаите, в които клетките спрат да отговарят на инсулина, тогава тялото започва да произвежда повече от него. Целта е да се предизвика необходимият отговор от страна на клетките, но това довежда до високите нива на инсулин.

Повишеният инсулин може да доведе до увеличаване на теглото и задържане на вода. Ако инсулиновите нива са високи за по-дълго време, може да се стигне до повишение на холестерола и риск от сърдечно-съдови заболявания.

Проблемите с инсулина са лесно разпознаваеми. В един момент теглото на болните започва да се увеличава, те изпитват силен глад и необходимост от чести хранения.

Други характерни симптоми са умора, липса на фокус или дори загуба на паметта. Високият инсулин може да доведе до ниска кръвна захар или хипогликемия със симптоми на слабост и объркване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Veselina
Veselina
28.04.2014 14:37
как се лекува?
32
1