Симптоми и причини при Уртикария

Симптоми и причини при Уртикария

Копривната треска или още уртикарията е алергична реакция. Тя се проявява с много ситен обрив по кожата и много неприятен сърбеж. Тя се появява внезапно и по същия начин изчезва и може да се появи на друго място, а може по-късно да се появи и на същото.

Среща се повече при жените, отколкото при мъжете.

Тя може да бъде хронична и остра уртикария. При хроничната обривът продължава повече от шест седмици, а при острата до шестата седмица вече е отшумял.

Причините за появяването на неприятния обрив могат да бъдат няколко:

Топлинната уртикария се причинява от много висока температура;

Студовата уртикария се провокира от ниски температури или колебания в температурите. Понякога причината може да бъде и вирусна инфекция;

Слънчева уртикария – може да бъде предизвикана от слънчевите лъчи или ултравиолетово излъчване;

Контактна уртикария се появява в следствие от ухапване на различни видове насекоми или други паразити.

Уртикария може да се появи и при разходка сред природата – от контакта с треви и цветя, а може и от стайни растения, като например саксийната иглика, известна още като стайна иглика или примула.

Понякога уртикария може да се появи заради някаква храна – този обрив може да е непоносимост на организма към определената храна, а може да се е появил и заради различните примеси, които слагат в нея.

Голяма част от медикаментите също имат като странично действие уртикария.

Може да се появи обрив породен от страх, много силно притеснение или т. нар. нервна уртикария .

Симптомите на уртикарията са много ясни – много дребен червен обрив, който силно сърби. Много прилича на опарване от коприва. Освен обривът може да има и други алергични симптоми хрема, гадене, повръщане, задух.

Лекува се вътрешно с медикаменти и външно с лосиони за успокояване на сърбежа, след като се установи, че обривът със сигурност е уртикария.

Лекарска преценка е необходима, защото обривът може да се припознае като шарка.

Доста често отминава сама и много бързо, но тъй като усещането от нея е много неприятно и не е сигурно, че няма да се появи отново, по-добре потърсете лекарска помощ и не отлагайте.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати