ezine.bg»Статии»Здраве»Твърде много или твърде малко околоплодна течност

Твърде много или твърде малко околоплодна течност

DesislavaDesislava
Новак
17782
Твърде много или твърде малко околоплодна течност
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Околоплодната течност е част от система за поддържане живота на бебето. Тя предпазва бебето ви и спомага развитието на мускулите, крайниците, белите дробове и храносмилателната система. Околоплодната течност се произвежда на около 12 ден след зачеването. Тя първоначално е вода, която се предоставя от организма на майката. След около 20 седмица на бременността, околоплодната течност основно се състои от урината на плода. През втория триместър, бебето ще започне да диша и ще погълне част от околоплодната течност. Нивата и се увеличават редовно до около 32-33 гестационна седмица, а след това те се стабилизират. В някои случаи околоплодната течност може да бъде измерена твърде ниска или твърде висока. Нормални нива на течности може да варират, но обикновено се считат около 800-1000 мл. Ако измерването на околоплодна течност е твърде ниска, тя се нарича олигохидрамниос. Ако измерването на околоплодна течност е твърде висока, тя се нарича полихидрамниос.

Полихидрамниос е състоянието на твърде много околоплодната течност. Лекарите могат да измерват количеството на течностите чрез няколко различни методи, но най-често това става чрез индекс на околоплодната течност. Около 1-2% от бременните жени имат твърде много околоплодната течност. Повечето от тези случаи са леки и са със само леко повишени нива на околоплодна вода.

Какви са причините за да се повиши нивото на околоплодната течност?

Вродени дефекти - Колкото по-високо е нивото на течността, толкова повече се увеличава вероятността за вродени дефекти. Тези вродени дефекти пречат при преглъщането, което може да блокира поглъщането на околоплодната течност, което води до събиране на течност и то в по-големи количества. Други вродени дефекти може да включват блокиране на чревния тракт или неврологични аномалии.

Rh фактор несъвместимост е друга причина за повишени нива на околоплодните течности.

Диабет при майката - Експерти са открили връзка между диабета и твърде многото околоплодна течност.

Многоплодна бременност - Това е усложнение, което може да повлияе на еднояйчните близнаци. И се случва, когато едното бебе получава твърде много приток на кръв, а от другата страна другото бебе, твърде малко поради връзките между кръвоносните съдове и споделянето на плацентата.

Неизвестни причини - според Центърът за Фетална медицина, около 65% от случаите на полихидрамниос са поради неизвестни причини.

Ако имате твърде малко околоплодна течност, състояние известно като олигохидрамниос, то може да има няколко различни причини за това. Вашият лекар вероятно най-добре ще ви каже това, ако имате изтичане на течности в най-ранната фаза (или твърде скоро) през бременността, или ако сте имали предишна бременност, където са имали прееклампсия, ограничен растеж на детето или диабет. Една приблизителна стойност около 8 процента от бременностите имат това състояние, в някакъв момент от третия триместър на бременността, а 12 процента от жените, които преносват плода до две седмици имат това състояние. Причините за това състояние могат да бъдат:

• Разкъсани / спукан мембрани: може да се излекува, но увеличава риска от инфекция на плода.

• Проблеми с плацентарната: води до намаляване на притока на храна към детето и затова спира процеса на рециклиране или намалява притока на течност който минава през бъбреците.

• Определени медицински състояния: диабет, прееклампсия, високо кръвно налягане и др.

• Фетални малформации: бъбреците на плода не може да функционират или плода може да има вроден сърдечен порок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати