Загуба на гласа

Загуба на гласа
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Всяко едно заболяване на гласните струни може да доведе до загуба на гласа. В повечето от случаите тази загуба е временна и се дължи на ларингит, който представлява възпаление на ларинкса и гласните връзки, получени от инфекция. Друга причина може да бъде прекаленото натоварване на говорния апарат. Това състояние не причинява болка и най-често отшумява за няколко дни.

Тютюневият дим и настинка също могат да причинят загуба на гласа. Трайна такава загуба или пресипналост се причиняват от полипи на гласните струни или в много редки случаи от рак.

Стрес и преумора, както и студени напитки също могат да бъдат причина за загуба на гласа.

Дори и да изпитвате силна болка, старайте се да говорите, а не да шепнете. Това е важно, защото шепненето приспива рефлексите на говорния апарат и дори след преминаването на възпалението, човек трудно възстановява гласа си.

Ако имате подобен проблем се лекувайте, както се лекува възпалено гърло.

Спрете цигарите и не пийте алкохол. Пийте повече течности. Дайте почивка на своя глас, ако смятате че прекалено много сте го натоварили. Не позволявайте лигавицата на гърлото да се изсуши – овлажнете въздуха в стаята чрез изпарител или съдове с вода върху радиаторите.

Обърнете се към ароматерапията. Облекчете се бързо чрез вдишване на пара, която е ароматизирана с няколко капки антисептични и противовъзпалителни масла. Такива например са маслата от лайка, лавандула и сандалово дърво.

За да премахнете възпалението на всеки два часа си правете гаргара с половин чаша топла вода и по две капки масло от лимон и сандалово дърво.

Правете топли компреси на гърлото си с чай от лопен, мащерка, исоп или градински чай. След като наложите компреса, сложете отгоре върху него суха кърпа, за да задържите топлината по-дълго време. Когато компреса изстине го сменете.

Пийте чайове от ехинацея, лопен, подбел, коча билка и мащерка. Старайте се поне на два часа да изпивате по една чаша чай.

Потърсете лекарска помощ ако промените в гласа траят повече от една седмица; ако загубата на гласа е придружена с висока температура и болки в гърлото, които продължават няколко дни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати