ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Витамини преди зачеване

Витамини преди зачеване

Витамини за зачеване

Бременността е период на много грижи за тялото. Пълноценното хранене и приемът на витамини са от изключително значение за правилното развитие на бебето. Това важи не само за деветте месеца на бременност, но и за месеците преди зачеване.

Пълноценното хранене преди бременността е важно за подготовката на тялото. Хранете се здравословно, за да укрепите тялото си. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, спрете газираните и алкохолни напитки, намалете кофеина. Ако пушите, най-добре се откажете още от сега от този вреден навик.

Имайте предвид, че колкото и здравословно да се храните, не може да си набавите всички необходими за тялото витамини.

Затова започнете да приемате и витамини преди зачеването. Не само през бременността, но и преди нея.

Фолиевата киселина може да започне да се приема няколко месеца преди забременяването. Тя от групата на В витамините и играе изключително роля за формирането на невралната тръба на плода, което става през първия месец на бременността.

Невралната тръба представлява костния канал, в който се намират главния и гръбначния мозък на плода. Той се формира от 21 до 28-ми ден на бременността. Недостигът на фолиева киселина при забременяването може да доведе до непълното затваряне на този канал и причиняването на вроден дефект, наречен спина бифида. Този дефект води до смърт или инвалидизация на бебето.

Затова е изключително важно да приемате фолиева киселина поне три месеца преди да заченете. Набавете си я и чрез консумацията на маруля, спанак, цитрусовите плодове и зърнените храни.

Други витамини, които може да приемате преди бременността са витамин В6, витамин Д и С, мед, цинк, калций, желязо.

Най-добре се консултирайте с лекар, който да определи дневния прием на фолиева киселина и необходимостта от прием да други витамини. Не бива да решавате сами колко и какви витамини да пиете, защото това може да доведе до нежелани последствия.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати