ezine.bg»Статии»Здраве»Задържане на течности в организма

Задържане на течности в организма

Жана Г.Жана Г.
Новак
554247
Задържане на течности в организма
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Задържането на течности всъщност е прекомерно съдържание на течности в тъканите на тялото, предизвикано от неправилно извеждане на течности от кръвоносните съдове, особено от капилярите.

Течност в тялото се съдържа в три отдела на организма: в клетките, в тъканите и в кръвоносните съдове. Съществува постоянна обмяна на течност между тези отдели, а в тях тя попада от стомаха.

Равновесието на течността се поддържа с помощта на осмозата на клетките и от химически пратеници – клетки, които увеличават или намаляват размера на порите в кръвоносните съдове и стените на клетките.

Определени области от тялото могат да отекат, вследствие на блокиране на лимфната система. Това се получава при такива нарушения, като инфекциозни заболявания, водещи до слонска болест, травми или отоци.

Много заболявания влияят върху капилярната пропускливост, но нарушаването на хормоналния баланс е най-честата причина. Ниското ниво на хормони на щитовидната жлеза, дисбалансът между естроген и прогестерон и хормоните, изработвани от бъбреците и нервната система – всичко това влияе на размера на кръвоносните съдове и степента на тяхната пропускливост.

Водата се привлича от тъканите чрез осмоза – това е физиологична реакция, предизвикана от електромагнитните механизми на молекулите и теглеща водата през обвивката, докато не се изравни броя на молекулите от двете страни.

Същото се получава и ако в кръвта има недостиг на натрий или калий и други електролити и минерални вещества. Прекаленото съдържание на сол или захар в тъканите спомага за привличане на вода към тях, а също и на токсини.

Обратното налягане, предизвикано от проблеми във венозния кръвоток или сърдечна недостатъчност, буквално изтласква течността през порите на капилярите.

Парадоксално, но една от основните причини за задържане на вода в организма е обезводняването. Ако не се приема достатъчно количество вода, отделни клетки от организма започват да привличат към себе си вода.

Когато тези клетки се наситят с вода, те запечатват външните си стени с водонепропусклива липидна защита. Независимо, че клетките на тялото са наситени с вода и в тях протичат нормални метаболични процеси, самият организъм действа като при състояние на обезводняване и дава сигнал за задържане на вода в системата, сякаш тя е недостатъчна.

Друга възможна причина за задържане на вода може да е натрупване на токсини в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати