Какво да правим при възпаление на някой пръст

Какво да правим при възпаление на някой пръст

Възпаление на пръстите може да се получи дори при една малка драскотина или раничка. Усещането е много неприятно, възпалението може да се превърне и в загнояваща рана, което го прави сериозен проблем.

Подобен проблем има следните симптоми – подуване, зачервяване и болки на мястото, което е възпалено. Това може да засегне пръстите на краката, както и тези на ръцете.

Възпалението на пръстите на ръцете се нарича панарициум.

Той може да бъде няколко вида, като най-малко болезнен от всички е кожният. Той може да премине само с прочистване на мястото, но ако нещата са по-сложни и имате друг вид панарициум (костен, ставен, подкожен, на сухожилията), следва задължителна хирургическа намеса.

Как можете да с е лекувате вкъщи, ако проблемът е забелязан навреме?

Ако възпалението е в началото, можете да си правите бани с антисептични препарати. Ако изчакате обаче и не обърнете необходимото внимание на болката, може да се наложи и хирургическа намеса. Мястото се обезболява локално, след което се отваря и се премахва и изчиства гнойта. После следват превръзки с дренаж и освен това и приемане на антибиотици за известно време.

Има и природни рецепти, които могат да помогнат в подобни ситуации. Необходима ви е глава лук, масло и малко сапун. Трябва да издълбаете главата на дълбочина толкова, колкото да можете да вкарате пръста си до средата на нокътя.

В издълбаното място на главата лук поставяте малко парченце масло и пак същото количество обикновен сапун.

За около 5 минути се запича във фурната, след което го изваждате и изчаквате да поизстине до толкова, до колкото можете да издържите да сложите пръста си вътре. Дръжте лука докато не изстине напълно.

Усещането не е много приятно, но лукът ще изсмуче гнойта и ще облекчи болката ви. Тази процедура може да се прави няколко пъти на ден – колкото по-често, толкова по-бързо ще ви облекчи.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
04.05.2019 14:12
Вследствие на убождане,получих подуване, инфекция на пръста.Хирургът беше категоричен, че пръста ми трябва да се цепи.От интернет намерих Бабина рецепта, която колкото и да е невероятно ми помогна.След 2 дневни процедури,подутината омекна.На 3 ден се пукна и гнойта започна да изтича.На 5 ден пръста ми беше напълно здрав.
Ето рецептата:
1 ЖЪЛТЪК ,1 СУП.ЛЪЖИЦА МЕД ,2 СУП.ЛЪЖИЦИ БРШНО.
Всички съставки се смесват и се бъркат докато се получи гъсто тесто.
Отделя се една част и се поставя на дебел слой върху възпаленото място
Останалото се прибира в хладилник.
Прави се превръзка с марля, бинт и се държи цяла нощ.За през деня се прави нова превръзка и така докато се пукне възпалението.
1
0
Анонимен
Анонимен
04.05.2019 13:54
Селена
0
0
мсимов2
мсимов2
31.07.2015 17:33
За диабетно болните да не се употребява комбинацията мед и канела тъй като канелата не е достатъчно силен антисептик!!

При диабетно болните гнойните рани се мажат с дермазин като към нето може да се прибави 10% гентамицин или друго мазило антибактериално!

ЙОДАСЕПТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ КОРИЧКА А ИНФЕКЦИЯТА
ДА ПРОДЪЛЖИ ОТДОЛУ!

Щом инфекцията спре може да се напудри раната със сулфатиацол за да направи коричка и заздравее!
2
3
мсимов
мсимов
21.03.2014 12:40
Първо се маже с ихтиол да се види има ли гной вътре.

Гнойна рана се маже с гентамицин маз поне седмица или повече и щом спре гнойта се прави смеска между натурален чист мед и канела на прах повече да е канелата и се налага на засегнатото място за да заздравее.

Да се пие вътрешно Беладона 15СН по 2 до 5 на ден за спадане на оток и възпаление препоръчително вечер преди сън.
4
4
Ася Титизян
Ася Титизян
01.11.2013 08:32
ПОЛЗВАЙТЕ ЙОДАФЕКС , ПОМАГА
0
3