ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Упражнения за добра перисталтика

Упражнения за добра перисталтика

Упражнения за добра перисталтика

Перисталтиката на червата отслабва с годините, което води до неприятни проблеми като запек. Това се дължи на факта, че с възрастта мускулатурата на червата вече не е толкова еластична и те не се свиват и не се отпускат достатъчно ефективно.

Продължителният запек е опасен, защото предизвиква хронично интоксикиране на организма. Освен това в червата започват да се размножават гнилостни бактерии, които предизвикват отделяне на газове.

Подуването на корема повдига диафрагмата, това затруднява дишането, пречи на нормалната сърдечна дейност и предизвиква болки в сърдечната област.

За да имате добра перисталтика, ще ви помогнат някои упражнения. Легнете по гръб, с изпънати ръце покрай тялото и с прибрани един до друг крака.

Поемете дълбоко въздух, като максимално издуете корема си, задръжте няколко секунди и издишайте. Повторете осем пъти, като редувате с почивки. Ако от това упражнение ви заболи главата, не го правете.

За следващото упражнение отново трябва да сте легнали по гръб, с изпънати крака и ръце. Направете десетина бързи гълтания и отпускания на корема.

За третото упражнение изходното положение е същото. Сгънете краката в коленете и леко ги повдигнете, сложете ръцете си зад главата. Наклонете свитите крака наляво и издишайте. Върнете се в изходна позиция и вдишайте. Повторете и надясно. Повторете цялото упражнение пет пъти.

Изправете се, разкрачете леко краката, с ръце на кръста направете десет завъртания с таза наляво и след това още десет завъртания надясно.

При запек се стига до напъване, което може да предизвика херния, нарушение на кръвообращението в мозъка и в сърцето. Преди да започнете да се борите със запека, се консултирайте със специалист, защото освен от проблеми с перисталтиката той може да е предизвикан и от някои заболявания.

Важно е да се опитате да се борите със запека по начини, които са различни от взимането на хапчета за разхлабване. Важно е да се храните по едно и също време, това спомага за нормалното усвояване на храната и добрата работа на стомаха и червата.

Консумирайте повече зеленчуци и плодове. Пийте на гладно по една чаша студена вода, тя спомага за добрата перисталтика.

Всяка сутрин можете да правите следното упражнение, още преди да станете от леглото: с показалеца на дясната си ръка леко натиснете пъпа си, докато не усетите пулса. Усетите ли го, веднага спрете упражнението. Това се повтаря девет дни и ефектът е много добър.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати