Лечението на херпес по време на бременност

Лечението на херпес по време на бременност
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Това, че жената има генитален херпес , не означава, че не може да има деца. Двадесет на сто или до 25 процента от бременните жени имат генитален херпес. Въпреки това, херпес симплекс вируса представлява риск за нероденото дете, в определени ситуации. Знаейки повече за рисковете на гениталните инфекции или херпесите по време на бременност майките и техните партньори могат да вземат правилно решения, за да защитят себе си и детето си.

Вирусът на херпес симплекс предизвиква различни инфекции и притежава специфични характеристики. Рискът от предаване на вируса на херпес симплекс на бебето зависи от няколко фактора:

• Експозицията на новороденото и пораженията от херпеса по време на раждането

• Дали майката има антитела към вируса на херпес симплекс

• Дали детето има време да придобие тези антитела преди раждането

Една жена, която получава първото огнище на генитален херпес през третото тримесечие и която не е развила антитела на вируса до началото на раждането, има 33 процента шанс да предаде вируса на детето си. От друга страна, една жена, която получава периодично появяване на генитален херпес, вече има антитела към вируса на херпес и ги предава на нероденото си дете. При подобен случай има 3 процента шанс за предаване на вируса на бебето при раждане.

Много жени са били изложени на вируса на херпес симплекс и са развили антитела към вируса, но е възможно те никога да не са имали огнище на генитален херпес. По време на бременността, имунната система става по-малко ефективна и тези жени могат да получат първото си огнище. Около 80 процента от жените, които са заразени с вируса на херпес симплекс ще имат повторение по време на бременността. Бременните жени, които преди това са били заразени с херпес ще има средно от 3 до 5 рецидива по време на своята бременност.

Повечето случаи на предаване на херпес симплекс на бебето се случват по време на раждането. За всеки 10 неонатални инфекции на херпес, от 6 до 7 са придобити, защото майката е получила асимптоматично първично огнище. Предаването на херпес симплекс вируса на новороденото може да има опустошителни последици. Степента на херпес симплекс инфекцията може да варира от обрив по кожата с участието на очите и устата, до инфекция на мозъка и инфекция по цялото тяло. Всички бебета за които се подозира, че имат инфекция на херпес симплекс вирус трябва да се лекуват с ацикловир. Продължителността на лечението се определя от засегнатите участъци участващи, в инфекцията.

Типа на херпес симплекс инфекцията определя риска за новороденото. При първична или рецидивираща херпес симплекс инфекция от тип 1, по време на раждането е по-лесно да се предаде на бебето, но обривът се ограничава до устата, очите и лигавиците. Първична инфекция с херпес симплекс вирус от тип 2 е по-вероятно да засегне централната нервна система, което води до припадъци, менингит, забавяне на развитието и дори смърт. В момента на раждането всички жени, които имат огнище на генитален херпес, независимо дали са първични или повтарящи се, трябва да родят с цезарово сечение, за да се намали излагането на бебето на вируса на херпес симплекс.

Настоящите препоръки от Американския колеж по акушерство и гинекология са за лечение на всички първични огнища на генитален херпес с антивирусни лекарства, включително и на първични огнища при бременни жени. Антивирусни лекарства за лечение на генитален херпес са се ацикловир, фамцикловир и валацикловир. При ацикловитът има най-много данни за безопасната употреба по време на бременност. Регистрирани са над 10 000 бременни жени, които са били изложени на ацикловир по време на ранната бременност и се предполага, че ацикловир вероятно е най-безопасният за лечение на херпес инфекция, тъй като при тези случаи няма увеличение на вродените дефекти.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Диляна
Диляна
10.01.2014 01:03
От прочетеното до тук мога ли да заключа, че дори и със секцио, бебето ще бъде засегнато? И възможно ли е бебето да е напълно здраво, нормално бебе?
5
0