Как да се предпазим от стомашно-чревни инфекции

Как да се предпазим от стомашно-чревни инфекции

Кои са стомашно-чревните инфекции?

Дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити не са леки заболявания, които си отминават, а ние трябва да забравяме. Всяка инфекция може да доведе до сериозни последствия. Симптомите при стомашно-чревните инфекции са диария, повръщане, вдигане на висока температура.

Тези симптоми могат да бъдат припознати и в много други заболявания. Най-добре е веднага да потърсите лекарска помощ, тъй като всяко едно самолечение може да доведе до неприятни за вас и здравето ви последствия.

Причината за стомашно-чревната инфекция най-често е в нас самите – проявяваме невнимание към хигиената си и това с какво се храним.

Как да се предпазим от стомашно-чревни инфекции

Ето и кои са най-честите причинители на стомашно-чревни инфекции и какви елементарни правила трябва да следваме, за да се предпазваме от тях:

1. Причинител на стомашните-чревни болести е на първо място лошата хигиена – трябва да мием ръцете си често и задължително преди храна.

2. Необходимо е всички плодове и зеленчуци да се измиват добре с вода.

3. Хранителни продукти от животински произход трябва да са подложени на хубава термична обработка, тоест да не са леко запържени или леко запечени.

4. Всички хранителни продукти трябва да бъдат съхранявани в хладилник.

5. Не бива да се употребяват храни, чийто срок на годност е изтекъл, пък било то и вчера.

6. Избягвайте вериги за бързо хранене или нещо „на крак” – когато се храним на такива места, обикновено пропускаме измиването на ръцете и често пъти не знаем какво ни сервират.

7. Ако вече имате близък, който се е разболял – отделете приборите му и влизайте при него с маска.

8. През летния сезон избягвайте да консумирате рохки яйца и не купувайте такива със съмнителен произход - заради вашето добро здраве е за предпочитане да си купите яйца от магазина с печат, който гарантира, че са преминали през санитарен контрол.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати