Защо е важно да почистваме зъбния камък

Защо е важно да почистваме зъбния камък

Зъбният камък представлява втвърдена и дълго трупана плака по венците, чийто цвят варира от бледо-жълто до светло-кафеникаво. Тя се състои от калциеви соли, мъртви клетки от лигавицата в устата, остатъци от храна и се образува от бактерии, произвеждащи лепкави и спояващи химикали- мукополизахариди, които способстват натрупването на биофилм. Той се увеличава, втвърдява и се появява плаката, която е среда за развитие на различни други микроорганизми. Така се образува и зъбният камък.

Според разположението му по венците той се дели на два подвида: супрагингивален – който се открива над венеца и субгингивален – който е труднодостъпен и е под венечните тъкани. Най-често зъбният камък се натрупва по вътрешната страна на долните предни зъби или около горните кътници.

За образуването на плака, а впоследствие и- на зъбен камък, способстват различни фактори.

Сред най-честите е лошата хигиена на зъбите- не доброто им изчеткване и почистване. Пушенето също е една от причините, както и съпътстващи заболявания като диабет, хормонални проблеми и такива, свързани с черния дроб. Изкривените зъби също са по-предразположени към натрупване на зъбен камък.

Ако не не се грижим за добрата зъбна хигиена и не посещаваме често зъболекар си, наличието на зъбен камък може до доведе до гингивит- възпаление на венците, и до пародонтоза- отдръпване на венечните тъкани, което довежда и до загуба на костни структури, разклащане на зъбите и тяхното падане впоследствие. Това тежко заболяване, което е второто най-разпространено измежду денталните, е придружено от болезнени симптоми: кървене на венците, подуване, дори гноене.

Бактериите, които се развиват в плаката на зъбния камък от друга страна, отделят киселини, които могат да увредят емайла, което да направи зъбите по-жълти и да улесни образуването на кариес по тях.

Защо е важно да почистваме зъбния камък

Съвети за предпазване от зъбен камък

1. Мийте зъбите си два пъти на ден от три до пет минути.

2. Купувайте си антисептичен гел или вода за почистване на устната кухина. Жабурете се с водата поне една минута. Така ще окажете нежен механичен натиск по венечните тъкани, а натрупванията след хранене ще се отстранят по-добре.

3. Използайте след хранене конец за зъби, за да отстраните остатъците от храна в междузъбното пространство. Конецът трябва е дълъг около 40 сантиметра и да е нов при всяко използване. Навийте по-голямата част от него около средните пръсти или показалците. Придържайте навития конец плътно с палците. Започнете да движите конеца в посока надолу-нагоре между зъбите. След това нежно извийте конеца напред и назад в основата на зъба, както и леко го изкривете, когато го движите по продължението на зъбния ръб. Старайте се да използвате при всяко междузъбно пространство чист сектор от конеца. Може да си купите и интраденталната четка, с която също се достигат по-трудното достъпните места.

4. Използвайте средна по твърдост четка за зъби със синтетични найлонови влакна, ако нямате пародонтоза. Може да ползвате и електронна четка, която създава учестени и еднакви по натиск вибрации и спомага за по-лесното отстраняване на плаката.

5. Друго добро средство е консумацията на пикантни храни. Те стимулират слюнчените жлези, които произвеждайки повече слюнка, намаляват механично отлагането на остатъци от храната и залепването им по зъбите. Лимонът действа по същия начин и също може да се консумира често.

6. Яжте плодовете и зеленчуците необелени. Обелката, например, на ябълката осъществява при сдъвкване механичен масаж по венечните тъкани и отстранява натрупванията на храна по тях.

7. Периодично правете и следната процедура: смесете една супена лъжица сода бикарбонат с щипка сол в чаша. След това навлажнете четката си в разтвора и потъркайте добре зъбите.

8. Разтривайте с портокалова кора зъбите си.

9. Пийте повече вода и се жабурете след хранене.

10. Посещавайте своя стоматолог на всеки 6 месеца.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Донка
Донка
08.06.2012 11:47
Много полезна статия
1
0