Сънна Парализа

Сънна Парализа
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Сънната парализа се състои от периоди на невъзможност да изпълнявате волевите движения или при заспиване или при събуждане.

Какви са симптомите?

• Невъзможност за движение на тялото или крайниците при заспиване или при събуждане

• Наличие на кратки епизоди на частична или пълна скелетната мускулна парализа

• Епизодите могат да бъдат свързани с халюцинации или друго подобно действие при използване на мозъка

При полисомнография (запис на сън), се появява най-малко едно от следните неща:

• потискане на скелетната мускулатура тонус

• период за появата на РЕМ сън

• неотделим РЕМ сън

Сънна парализа е най-често се свързва с нарколепсия. Нарколепсията е сравнително рядко нарушение на съня, която кара човек да заспи, внезапно и неочаквано, което нарушава нормалния модел на сън. Въпреки това съществуват много хора, които изпитват сънна парализа, без да има признаци на нарколепсия.

Понякога тя се предава в семейството. Не е известно обяснение, защо някои хора изпитват тази парализа. Това не е вредно, макар че повечето хора доста се страхуват, защото не знаят какво се случва, но за броени минути те постепенно или внезапно са в състояние да се движат отново, епизодите често се прекратява от звук или докосване на тялото.

В някои случаи, когато халюцинациите са налице, хората започват да си мислят, че някой е в стаята с тях, чувстват, че някой или нещо е седнал на гърдите им и те не са в състояние да дишат, което ги кара да си мислят за предстояща смърт и задушаване. Тези неща, всяват в хората много тревога и ужас, но въпреки това от тях няма физически вреди.

Сънна парализа е временна невъзможност да се движите или да говорите, което се случва по-често при събуждане и по-рядко при заспиване. Въпреки че сте будни, тялото ви е парализирано за кратко, след което можете да се движите и да говорите нормално. Парализата може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

Някои хора имат сънна парализа веднъж или два пъти в живота си, докато други могат да изпадат в това състояние до няколко пъти на месец или по-редовно. Това е нормално за вашите мускули, да бъдат парализирани в определени моменти, когато сте заспали.

Сънна парализа се случва, когато временно механизъмът, който кара мускулите ви да се отпуснат по време на сън продължава да е в това състояние и след като се събудите. Други рискови фактори за сънна парализа включват липсата на сън, нервно напрежение, преумора, стрес и други.

Сънната парализа може да засегне хората на всяка възраст, но е по-често срещана при подрастващите и младите хора. Оценките за броя на хората, страдащи от сънна парализа са различни, но едно проучване установява, че при около 6 процента от хората ще се появи поне един епизод на сънна парализа в живота им.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати