Старческите петна

Старчески Петна
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Старческите петна, са наричани също чернодробни петна или слънчеви. Те може да са сиви, кафяви или черни петна. Те се различават по размер и обикновено се появяват по лицето, ръцете, раменете, които са най-изложени на слънце. Въпреки, че старчески петна са много чести при възрастни над 40 години, те могат да се появят и при млади хора.

Истинските старчески петна са безвредни и не се нуждаят от лечение, но те могат да изглеждат като ракови образувания. По козметични причини, старческите петна могат да бъдат осветлени с избелващи кожата продукти или дори напълно премахнати. Въпреки това, предотвратяването на появата на старчески петна чрез избягване на слънцето и използването на слънцезащитни продукти, може да е най-лесният начин да поддържате младежкия вид на кожата си и да се избегнат тези тъмни петна по нея.

Старческите петна обикновено се появяват при хора с по-светъл тен, но те могат да се видят и при тези с по-тъмна кожа. Старчески петна са:

• плоски, овални области с повишена пигментация

Старческите петна

• обикновено кафяви, черни или сиви

• появяват се върху кожа, която е имала най-голяма експозиция през годините, като на гърба, на ръцете, горната част на краката, лицето, раменете и горната част на гърба

Старческите петна може да са кръг от лунички с размер на повече от 1 сантиметър и може да се обединят, което ги прави по-видми.

Кога да отидеш на лекар

Можете да не харесвате начина, по който изглеждате, но старчески петна обикновено са безвредни и не изискват медицински грижи. Въпреки това, вашият лекар трябва да оцени петната, колко са тъмни или дали са се променили на външен вид, защото тези промени могат да бъдат признаци на меланом, тежка форма на рак на кожата. Отидете на лекар ако:

• Имате тъмно пигментирана кожа

• Петното бързо се увеличава по размер

• Има нередовни граници

• Има необичайна комбинация от цветове

• Се придружава от сърбеж, зачервяване, чувствителност или кървене

Старческите петна са причинени главно от години излагане на ултравиолетова (UV) светлина от слънцето. Използването на търговски лампи за солариуми и солариумите също могат да допринесат за развитието на старчески петна.

Пигментът в горния слой на кожата (епидермиса), който дава нормалния цвят на кожата се нарича меланин. UV светлината ускорява производството на меланин, а създаването на тен помага за защитата на дълбоките слоеве на кожата от ултравиолетовите лъчи.

Участъците от кожата, които имат години на честото и продължително излагане на слънце са застрашени от появата на старчески петна, когато дава "слегнал", че е произведен в особено високи дози меланин. В допълнение към излагането на слънце, с годините и естествените процеси на стареене могат да предизвикат допълнително производството на меланин. Вашият генетичен състав също може да изиграе роля в това колко податливи сте към развитието на старчески петна.

Рейтинг

5 4
4 3
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати