Вредата от солариума

Солариум

Солариумът стана тема номер едно, особено около абитуриентските балове. Всички девойки започнаха да посещават солариуми, за да придобият тен и да не бъдат „прекалено бели” на бала. Тази мода се наблюдава в световен мащаб, но заради реалните опасности, в някой държави са приели закони, които забраняват на непълнолетни лица да използват кабините за изкуствен тен.

Като много други неща и това е временна мода, но за съжаление доста опасна и особено, ако се употребява често. А за това, че ефектът се превръща в дефект, когато се прекали с препичането в солариум, всеки от нас може да разкаже.

С какво е вреден солариумът и има ли изобщо нещо полезно в използването му освен крайният ефект? Не се ли крият много потенциални проблеми под една изкуствено придобита тъмна кожа?

Всеизвестен факт е, че прекомерната му употреба може да ви причини рак на кожата и това не е само на думи, това е реална заплаха. Кабинките за изкуствен тен по последни данни на изследвания са основния причинител на рак на кожата. Редовното използване на солариумите увеличава шанса да се разболеем от рак на кожата с цели 75%.

Това е достатъчна причина да спрем да ги използваме. Преди време се твърдеше, че той е по-добрият вариант, отколкото да се подлагаме на слънчева светлина, било по малко -опасно. Това категорично не е вярно. Слънцето също е до някаква степен опасно, но изкуственият тен, нагряването на кожата под тези UV лъчи е в пъти по-опасно от слънчевата светлина.

Вредата от солариума

Освен тази опасност, неправилното използване на солариумите и прекалено честата им употреба могат да причинят изгаряне на кожата. Ако сте решили да го посещавате, поне ограничете посещенията и бъдете внимателни. Всекидневното печене в кабините за изкуствен тен може да ви донесе много нежелани и неочаквани проблеми.

Освен всичко останало солариумът състарява кожата.

И ако всичко това не ви е разубедило, ето какви мерки трябва да взимате и как правилно да използвате солариумите:

1. Процедурите трябва да са кратки, особено ако кожата ви е много светла, в самото начало не повече от 6 минути.

2. Добре е преди да започнете процедурите да потърсите компетентното мнение на дерматолог.

3. Използвайте кремове преди и след всяка процедура, за да не се дехидратира кожата ви.

Рейтинг

5 2
4 7
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати