Кои храни помагат за производството на колаген

Кои храни помагат за производството на колаген

Колагенът е структурно важен елемент от съединителната тъкан на тялото ни.

Костите и кожата са съставени главно от съединителна тъкан, както и нашите органи. Функцията й е да придържа анатомичните части на тялото, да защитава другите тъкани и да предостави на тялото стабилитет и гъвкавост. Сухожилията и ставните връзки, например, също са структури на съединителната тъкан.

Колагеновите нишки са изградени от протеин и имат високо съдържание на хидроксипролин и хидроксилизин. Те са важни изобщо за формирането на всички видове колаген.

Проучванията имат все още колеблив отговор за това до колко определени храни могат да предизвикат допълнителното производство на колаген чрез увеличения прием на аминокиселини - лизин и пролин.

Независимо от това би била препоръчителна консумацията на продукти с високо им съдържание - основно от животински произход. До сега са много по-ясно дефинирани храните, които предоставят лизин. Относно пролина, то яйчният белтък е особено добър негов източник.

Единственото растително изключение, в което се съдържа същата аминокиселина, е пшениченият зародиш. Стойностите й на концентрация в него са много по-големи от очакваните.

Всички не тлъсти меса, риба и млечните продукти са особено концентрирани източници на лизин. Той се намира и в бобовите растения, и особено във фъстъците.

Важно е също да се отбележи значението на витамин С. Той е отговорен за преобразуването на пролин в хидроксипролин и на лизин в хидроксилизин. Лимони, портокали, киви, чушки, някои пресни подправки като магданоз и мащерка, тъмно зелените листни зеленчуци, броколи и др. съдържат добро количество на витамин С.

Кои храни помагат за производството на колаген

За да се осъществява правилен хранителен режим, подпомагащ балансираното ниво на колаген в тялото, трябва дневният прием на протеини да бъде както количествено така и качествено достатъчно осигурен. За постигането му трябва да се консумират по 46 грама (за възрастни жени) и 56 грама (за възрастни мъже) протеини дневно.

Чесънът, съдържащ аминокиселината таурин, и липоева киселина, е незаменим зеленчук, който спомага за възстановяването на увредените колагенови влакна.

Положително влияе и включването на две категории фитонутриенти за изграждането на хранителен план, подпомагащ образуването на колаген.

Това са катехините и антоцианидините. В научната литература катехините, открити в зеления чай, доказано предотвратяват разграждането на колагена и поради тази причина е добре да бъдат включени в менюто ни.

Антоцианидините се намират в червено-сините плодове (череши, боровинки, къпини и малини). Тези фитонутриенти способстват колагеновите влакна да се свързват заедно по начин, който укрепва матрикса на съединителната тъкан.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Стеф
Стеф
04.03.2016 21:19
Хапвайте рибка 2 -3 пъти седмично.
0
0
СИТ
СИТ
20.12.2014 19:47
Битува мнението, че киселините в стомаха разграждат почти всички поемани хранителни вещества, които се усвояват от кръвта с изключение на влакната/фибрите.Разбира се, ненужните и несмлените се изхвърлят от организма.

Не се ли разгражда тогава и колагенът, приеман като добавка ?
Ако не се разгражда, защо и ако се разгражда, как продуктите от разграждането на добавката колаген се синтезират в тялото отново като колаген ? Има ли научни доказателства ? Или само ще се даваме парите за добавка колаген- жив или хидролизиран .Посочете научни публикации по въпроса.
0
0
collagen.club
collagen.club
29.07.2014 14:59
При всички случаи трябва да се пие и колаген като хранителна добавка. Най-ценният е от кожа на риба и е производство на полската компания Инвентия

Освен това единствен в света е жив колаген, с жива тройна верига, а не хидролизат, с накъсана структура и само той се усвоява 95% от организма
0
3