ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при възпалена жлъчка

Симптоми при възпалена жлъчка

DesislavaDesislava
Новак
17797
Възпалена жлъчка
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Симптомите на възпалена жлъчка често се отбелязват с болка в горната част на корема. Възпаленият жлъчен мехур обикновено се причинява от жлъчни камъни в жлъчния мехур. Тези камъни, известен също като choleliths, може да провокират течността в жлъчката да се сгъсти и да доведе до инфекция от бактерии като ешерихия коли, които обикновено обитават червата.

Тя е тази вторична инфекция, която всъщност предизвиква възпалението, което обикновено започва в стената на жлъчния мехур. Възпалението може да се разпространи и в други области, като повърхността на жлъчния мехур, които могат да раздразнят съседни органи като диафрагмата и червата. В екстремни случаи, инфекцията може да провокира тъканите да умрат (некроза) и жлъчния мехур да се спука.

Камъните в жлъчката обикновено блокират кистозния канал на жлъчния мехур, което може да попречи на жлъчката да съхранява течности в жлъчния мехур и да предизвика остър пристъп. Жлъчните камъни, които не пречат на жлъчните пътища, може да доведат до калциране на жлъчния мехур, който може да стане хронично възпален. Възпаление може да възникне и без да има камъни в жлъчката в редки случаи, най-често при изтощени пациенти или поради тежка травма.

Един от най-честите начални симптоми на възпаление на жлъчния мехур е болка в горната част на корема. Болката може да прекъсва в началото, но почти винаги става постоянна и често е придружена от гадене, повръщане и висока температура. Пациентите с възпаление на жлъчния мехур, което не е причинено от камъни в жлъчката обикновено имат подобни симптоми, но те могат да имат само висока температура и сепсис, опасно възпаление на цялото тяло, причинено от инфекцията.

Проблеми със стомаха

Другите симптоми могат да бъдат разкрити по време на физически преглед, включително усещане на ситост, осезаем жлъчен мехур и жълтеница. Въпреки това, много пациенти с хронично възпаление на жлъчния мехур имат дифузна болка без други физически признаци, особено пациенти в напреднала възраст и пациенти с диабет.

Хронично възпаление на жлъчния мехур, което не причинява никакви симптоми, не може да бъде основание за каквото и да е лечение. Въпреки това ранното лечение на остро възпаление на жлъчния мехур е от съществено значение поради потенциала си за бързо напредване към гангрена, която може впоследствие да причини перфорация на жлъчния мехур.

Начално лечение на остро възпаление на жлъчния мехур е храненето от сонда заедно с интравенозни антибиотици и течности. Антибиотична терапия с един широкоспектърен антибиотик срещу чревни бактерии, обикновено е подходяща за леки случаи на остро възпаление на жлъчния мехур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
528
417
39
26
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати