Какво да правим при топлинен обрив

Топлинен обрив

Топлинният обрив се появява, когато потните жлези на кожата са блокирани и произведената пот не може да стигне до повърхността на кожата, за да се изпари. Това причинява възпаление, което се изразява в обрив. Обривът се появява като зачервена кожа с малки мехури и се дължи на възпалението.

Това често се случва при кожните гънки или областите притиснати от тесни дрехи, в които въздухът не може да се движи. Топлинният обрив обикновено изчезва, когато кожата се остави да изстине. Медицинско лечение е необходимо само ако се инфектира. Топлинният обрив може да бъде предотвратен чрез избягване на горещи и влажни условия, обличането на груби и прилепнали дрехи и използването на климатик.

Какво е топлинен обрив?

Работата на кожата е да защитава вътрешността на тялото от външния свят. Тя действа като превантивна бариера срещу нарушители, като патогени, които причиняват инфекции, химични вещества или ултравиолетова светлина. Тя също така играе важна роля в регулиране на температурата на тялото. Един от начините тялото да се охлажда е чрез изпотяване, като потта се изпарява. Потта се произвежда в потните жлези, които са по цялото тяло (с изключение на няколко малки петна като ноктите, ноктите на краката и ушния канал).

Потните жлези са разположени в дермата или дълбокия слой на кожата и се регулират от центровете за контрол на температурата в мозъка. Потта от жлезата достига до повърхността на кожата чрез канали. Топлинният обрив се появява, когато се запушат потните канали и потта не може да стигне до повърхността на кожата. Вместо това, тя се превръща в капан под повърхността на кожата, предизвиквайки леко възпаление или обрив.

Топлиният обрив често изчезва от само себе си, когато кожата се охлажда. Бодливото усещане продължава малко след това, но лосионът от лайка може да бъде много полезен в този случай. Някои специалисти препоръчват хидрокортизонни кремове или спрейове. Други твърдят, че кремовете с витамин А и витамин С могат да бъдат ефективни при лечението на обрив от топлина.

Обриви

Когато имате обрив от прегряване първото нещо, което трябва да направите е да охладите тялото си. Намерете климатизирана стая, където можете да се отпуснете, докато тялото се охлажда. Алтернативно, вземете студен душ или вана, за да се сведе до минимум бодливото усещане върху кожата ви.

Лед

Охлаждането на кожата ви е приоритет номер едно за предотвратяване на обрива от топлина. Вземете опаковка от няколко кубчета лед в запечатана найлонова торбичка и я увийте в парцал. Нанесете на засегнатите райони, като повторите процедурата няколко пъти.

Сода за хляб

Сода за хляб или фино смляна на прах овесена каша вършат чудеса, за да се облекчи сърбежа от топлинен обрив. Добавете няколко супени лъжици в хладка вода и го разбъркайте добре, така че да се разтвори напълно. Нанася се върху засегнатите райони.

След една студена баня или душ, се поръсете обилно със сода за хляб, царевично нишесте или с абсорбиращ прах, като талк на прах. Това помага за абсорбцията на излишната влага, която предизвиква обривът от прегряване. Нанасяйте тези прахове толкова често, колкото е възможно.

Сода за хляб

Излагане на въздух

Ако сте развили блистери поради тежък топлинен обрив, не се старайте да ги покриете. Вместо това, излагайте обривът толкова често на чист въздух, колкото е възможно. Това помага на кожата да заздравее по-бързо.

Макар че тези домашни средства често са успешни при лечението на топлинен обрив, все пак е важно да се вземат допълнителни предпазни мерки, за да се предотврати повторението на този проблем. Избягвайте да носите дрехи и тъкани, които потискат потта да се изпарява правилно.

Поставете удобни, широки, памучни дрехи, особено ако времето е горещо и влажно. Следете внимателно теглото си, тъй като тези, които са с наднормено тегло или затлъстяване са склонни да се потят повече и затова са предразположени към топлинен обрив.

Обрив от топлина трябва да изчезне в рамките на една седмица. Въпреки това, ако вашите малки червени подутини се развият в бели гнойни пъпки и обривът ви се запазва в продължение на повече от две седмици, свържете се с вашия лекар, тъй като това може да бъде признак на по-сериозен кожен проблеми като екзема.

Рейтинг

5 4
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати