ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ускорено сърцебиене при децата

Ускорено сърцебиене при децата

DesislavaDesislava
Новак
17782
Детски прегледи
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Много често ускореното сърцебиене при децата е съпроводено с по-висока температура. Нормална температура при дете е приблизително 37 градуса, но тя може да варира. Обикновено температурата на детето ви ще бъде малко по-ниско сутринта и малко по-високи в следобедните часове. Температура над 38 градуса показва треска. Понякога, ускорения сърдечен ритъм се придружава от треска, което може да означава леко или тежко състояние. Нормалната сърдечна честота в покой при дете е в зависимост от възрастта му.

Бебета имат по-високи темпове на сърцето, отколкото по-големи деца. На новороденото сърдечната честота може да бъде по-висока от 190 удара в минута (обикновено е от 120 до 140 удара в минута), а дете над 10-годишна възраст обикновено има сърдечна честота между 60 и 100 удара в минута. Ако се притеснявате за сърдечната честота на сърцето на детето си, обадете се на педиатъра си за съвет.

Леки инфекции

Едно дете с висока температура и ускорен сърдечен ритъм може да има лека инфекция. Високата температура може да ускори сърдечната честота и това е начина, по който тялото му се бори с инфекцията. Примери за леки инфекции, които могат да причинят треска и ускорен сърдечен ритъм включват ушни инфекции, инфекции на пикочните пътища, инфекции на горните дихателни пътища или стомашните вируси. Ако вашето дете пие течности и се интересуват от игри, шансовете са добри и почти е сигурно, че има лека инфекция.

Сериозно заболяване

Ако температурата на детето е над 39.5 градуса, а сърцето му бие бързо, то може да има сериозно заболяване, което проявява симптомите си. Пневмонията, която е инфекция в единия или двата бели дроба, може да доведе до втрисане, висока температура и ускорен пулс. Други симптоми са болка в гърдите, кашлица, гадене и повръщане, задух и учестено дишане. Менингитът може също да доведе до висока температура и ускорен сърдечен ритъм, заедно със схванат врат, главоболие, обрив и чувствителност към светлина. Ако детето ви има висока температура, в съчетание с обезпокоителни симптоми, заведете го на лекар незабавно.

Ваксинация при деца

Ваксинации

Някои ваксинации, които вашето бебе или дете получава може да предизвикат треска, която може да бъде придружена от ускорен пулс. В повечето случаи, реакциите на ваксините са леки и изчезват в рамките на няколко дни сами по себе си. Посъветвайте се с лекаря на детето си дали трябва да му даде ацетаминофен или ибупрофен, за да се намалят свързаните с ваксината температура и за облекчаване на болезнеността или дискомфорта от ваксината. Ако детето ви има висока температура, писклив или неконтролируем плач, припадъци или признаци на алергична реакция след получаване на имунизация, веднага се свържете с лекаря си.

Преди да се обадите на лекаря за температурата на детето и ускорения сърдечен ритъм, нека вашия лекар знае дали сте премерили температурата под мишницата, орално или ректално. За да определите сърдечната честота на детето ви, използвайте средните си пръсти, за да намерите пулса на вътрешната страна на китката му, която е под месестата част на дланта и под палеца му. Ако не можете да намерите пулса, поставете ръката си върху гърдите му, леко в ляво гръдната кост. Използвайте часовник с другата ръка или хронометър, пребройте броя на ударите за 30 секунди и умножете по 2.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати