Трябва ли да спазваме диета при витилиго

Витилиго

Ето какво трябва да знае всеки с витилиго:

Меланоцитите (пигмент-продуциращите клетки), освен ако не са необратимо унищожени, винаги са готови да възстановят пигмента на кожата ви. За да се възстанови цветът на участъците от вашата кожа, където меланоцитите все още функционират, най-важното е да се уверите, че вашата диета и начин на живот (включително емоционален стрес) са правилни .

Поради причините за автоимунни заболявания и естествените начини да се предотврати и да се обърне автоимунното заболяване, ще трябва да спазвате диета и начин на живот, които намаляват възпалението, което характеризира загуба на цвета на кожата при хора с витилиго.

Да обобщим накратко тези мерки:

• Яжте здравословни храни и спазвайте здравословна диета - по-голямата част от храната ви трябва да бъде зеленчуци, плодове, бобови култури и пълнозърнести храни, храни, които тялото ви не трябва затруднено да храносмила.

• Осигуряване си адекватен прием на витамин В12 и DHA (омега-3 мастни киселини, от чиито недостиг болните от витилиго са склонни да страдат).

• Осигуряване на достатъчно витамин D, набавен чрез диета и излагане на слънчева светлина или приемането на добавки, ако е необходимо.

• Избягвайте приема на млечни продукти и месо.

• Ако решите да ядете някои продукти от животински произход, консумирайте малки количества яйца и диви риби. Леко сварени или леко сурови е приемливият вариант.

• Стремете се да бъдете емоционално балансиран. Старайте се да избягвате стрес и стресовите ситуации.

Плодове и зеленчуци

• Осигурете си високо качество на сън толкова често, колкото е възможно. За повечето хора, страдащи от тази болест, девет до десет часа на спокоен сън всеки ден е оптималното количество.

Тези мерки дават на меланоцитите цялата подкрепа, която е нужна, за да произвеждат пигмент в засегнатите области, както и да се сведат до минимум нови пристъпи на възпаление, които могат да създадат по-голяма загуба на цвета на кожата.

Но има и един друг съществен стимул за повторна пигментация: излагането на слънчева светлина. Вашите меланоцити произвеждат пигмент (меланин) в отговор на излагане на слънчева светлина, тъй като меланинът служи за защита на кожата срещу изгаряне.

Проблемът с това изискване за повторна пигментация е, че за човек с витилиго, излагането на слънчева светлина е трудно да бъде толерирано физически и емоционално. На чисто физическо ниво предизвикателството е избягване на слънчеви изгаряния, тъй като областите, които нямат пигмент са незащитени срещу ултравиолетовите лъчи.

За това предизвикателство се препоръчва излагане на слънчева светлина само по няколко минути на ден и все по-голям прием на червено цвекло, моркови и тъмно зелени зеленчуци. Тези зеленчуци са богати на пигмент и дават някакво ниво на естествена защита отвътре-навън. Просто бъдете внимателни и не прекалявайте с цвеклото и морковите, ако имате проблем с кръвна захар, тъй като тези кореноплодни зеленчуци са богати на естествени захари.

Емоционално, излагането на слънчева светлина може да бъде предизвикателство, защото тя води до по-голяма разлика между области, които все още имат пигмент и области, които са загубили пигмент.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати