Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

Лекарствата за кръвно налягане, известни като бета-блокери могат да провокират затлъстяването или с други думи, да забавят способността на тялото да изгаря калории и мазнини в дългосрочен план.

Наддаване на тегло е известен страничен ефект на бета-блокерите, особено от по-старите като атенолол (Tenormin) и метопролол (Lopressor, Toprol-XL). Новите версии на тези лекатства, като карведилол (Coreg) изглежда, че носят по-малък риск от добавяне на излишни килограми.

Бета-блокерите не са единствените медикаменти, които насърчават наддаване на тегло. Антидепресанти, кортикостероидии някои лекарства за диабет са сред другите виновници за качването на излишни сантиметри. Но с нарастващия проблем със затлъстяването в световен мащаб, учените започват все по-често да разглеждат ролята, която медикаментите може да изиграят, заедно с обичайните заподозрени на неправилно хранене и заседналия начин на живот.

Пълнее ли се от хапчетата за кръвно

В новото проучване, австралийски изследователи установили, че сред повече от 11400 възрастни хора с високо кръвно налягане или диабет, тези, които са на бета-блокери, тежат повече и трупат повече килограми. И в над 90 процента от пациентите с високо кръвно налягане, те са установили, че хората на бета-блокери обикновено изгарят по-малко калории и мазнини след хранене, като това е измерено чрез устройство наречено топломер.

При пациентите на бета-блокери също се отчитат по-ниски нива на физическа активност, отколкото при всички останали. Бета-блокерите се свързват с ограничаване на физическа активност на хората, защото лекарствата забавят сърдечната честота и карат хората да се уморявате по-лесно.

Заключенията показват, че бета-блокерите водят до наддаване на тегло чрез ограничаване на разхода на калории според изследователите, водени от д-р Пол Лий от болницата "Св. Винсънт" в Сидни.

Просто това, което хората трябва да направят, е промяна в начина на живот. Промяната винаги е първата стъпка: добре балансирани диети и редовни физически упражнения. Въпреки че, упражнения и изгарянето на калории може да бъде по-трудно за хората на бета-блокери.

Така потребителите на бета-блокери, които се тревожат за наддаването на тегло, могат да помолят своя лекар да им предложи алтернативен вид лечение на кръвното налягане или едни от най-новите бета-блокери, които изглежда имат по-малък риск за увеличаване на теглото.

Въпреки това не бива да се забравя, че бета-блокерите често са важно лекарство за хора със сърдечни заболявания, както и за пациенти, които не трябва да спират да ги използват.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати