Защо се оригваме често

Проблеми със стомаха

Най-общо казано, оригването се появява, когато стомахът недоволства. Причините могат да бъдат най-различни – газирани напитки, набухватели в хляба и различните тестени изделия, празен стомах, твърде пълен стомах.

Освен тези безобидни състояния, оригването може да бъде признак и на някои заболявания. Става дума за остър хроничен гастрит, хранително натравяне. Вкуса, който остава в последствие в устата е много неприятен – често на гнило, на развалени яйца.

Ако имате проблем с това да скриете естествената нужда от оригване, тоест се оригвате много шумно, може да става дума за проблеми с жлъчния мехур – възможно е да имате някакво заболяване - камъни или възпаление в жлъчката.

Оригването често върви ръка за ръка с хълцане – и двата процеса са свързани с гълтане на голямо количество въздух. Ако след направени прегледи при лекар, се окаже, че нямате гастрит или проблеми с жлъчката, най-добре посетете невролог. Понякога тези състояния (хълцане, придружено с постоянно оригване) могат да се дължат на някакво нервно състояние.

Фаст фууд и бира

Оригването, като симптом за някакво нервно неразположение, най-често се появява при жени над средната възраст. Когато не говорим за стомашни смущения, тези газове, които излизат от устата ви, обикновено са без никаква миризма или неприятно усещане в устата.

Нередовното хранене може да доведе до състояние, в което се оригвате след всяка хапка или глътка, дори след пиенето на вода. Оригването може да бъде симптом на най-различни болести свързани с храносмилателната система.

Разбира се, оригването не винаги се дължи на някакъв по-сериозен проблем. Често пъти хапваме „на крак”, бързаме за някъде и консумираме храната изключително бързо – това също може да бъде причина за оригване. Но не води след себе си никакви съмнения за болестно състояние.

Рейтинг

3.8
Общо 10 гласували
5 3
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари