ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво е прогестерон

Какво е прогестерон

Прегледи при бременни жени

Прогестеронът е хормон, който се среща основно при жените и в много малки количества в тестисите на мъжете. Спомага за нормалното протичане на една бременност и за приемането на зародиша в матката. Прогестеронът се образува в половите и надбъбречните жлези, както и в плацентата по време на бременността и е жизнено важен за протичането на нормалното износване на детето.

Пряко свързан и с месечния цикъл на жената, прогестеронът преобладава във втората му половина, а естрогенът в първата половина на цикъла. Всъщност прогестеронът подготвя лигавицата на матката за оплождането.

В такъв случай ниските стойности на прогестерона, правят зачеването по-трудно и трябва да се вземат мерки. Хормонът помага за задържането на плода и стойностите му трябва да бъдат високи и по време на бременността.

Ако след зачеване прогестеронът в организма ви е недостатъчен, лекарите изписват различни препарати, които можете да приемате до 16 седмица от бременността и които ще покачат стойностите му.

Тест за бременност

След овулация стойностите на прогестерона се покачват. Както уточнихме, той преобладава повече във втората половина на цикъла. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, прогестеронът спира да се произвежда от яйчниците и след около 48 часа настъпва мензисът.

Всъщност прогестеронът е основен хормон в женската полова система и участва активно, както при зачеването на бебе – подготвя средата (маточната лигавица и маточните стени), така и през износването на цялата бременност.

Не могат да се кажат кои са референтните стойности, понеже във всяка лаборатория имат свои числа. В случай, че имате някакво съмнение и желаете да си направите изследване, вашият лекар ще ви обясни, че подобно изследване се прави задължително на седмия ден от овулационния период. Овулацията трябва да е абсолютно доказана с фоликуметрия, за да може изследването да бъде точно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати