ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Увреждания на междупрешленни дискове

Увреждания на междупрешленни дискове

Междупрешленни дискове
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Гръбначният стълб се състои от прешлени и дискове между тях. Прешлените са 33 (само 24 са подвижни) и могат да се разделят на следните групи (от шията към опашката) – шийни прешлени, гръдни прешлени, поясни прешлени и още кръстна кост и опашна кост. Шийните прешлени са първите 7, следват ги 12-те гръдни, а след това са ломбалните прешлени.

Междупрешленните дискове могат лесно да се увредят, особено при по-възрастните хора. Това е така, тъй като те губят постепенно еластичността си с напредването на годините. Дископатията и дисковата херния са вид заболявания на гръбначния стълб. И двете са свързани с увредени междупрешленни дискове.

Дископатията може да бъде причинена от травма, от вдигане на тежести, от изкривяване. С напредването на годините, по-голямата част от хората имат подобен проблем. Почти всички жени, които са раждали имат дископатия – това се дължи на тежестта, която са износвали 9 месеца или иначе казано на килограмите, които са качили. Дископатията може да порази всяка област на прешлените, но най-често се среща тази при шийната и поясна област на гръбначния стълб.

При дископатия на шийната област оплакванията са свързани със силна болка в рамената и врата, а когато е лумбална дископатия – схващане на бедрата и кръста, придружено с болка. Неразположението може да бъде придизвикано от най-елементарно движение – навеждане, клек, извиване. Постепенно се развива скованост и възможностите за движения намаляват. Болката е предизвикана най-често от износване на диск.

Болки в кръста

Лечението първоначално е с противовъзпалителни средства, състояние на пълен покой на удобен матрак, специални упражнения, понякога се налага и оперативна намеса.

Дисковата херния също е заболяване на гръбначния стълб, което често се проявява кръстната област (лумбална дискова херния), шийната или гръдната област. Тук отново проблемът е в нарушената цялост на диска, който е между прешлените. Дисковата херния отново се предизвиква от вдигане на тежести, резки движения.

Може да се получи също и при падане на опашката, вследствие на пукване, на изместване на прешлените. Заболяването е придружено със силна болка и схващане, както при дископатията. При дисковата херния операцията е наложителна. След нея обикновено се налага физиотерапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
46
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
инж.Надежда Михайлова
инж.Надежда Михайлова
16.12.2014 07:55
Имам дислезия на последните два прешлени и лумбаго.При операция сигурно е възможно някакво поражение.А противовъзпалителните са слаби и повреждат,все пак,стомаха.
0
0