Какво да направим, ако мъжът ни прекалява с алкохола

мъж алкохолик

Зависимостите, каквито и да са те, винаги са опасни и вредят на нашето здраве. Алкохолизмът е част от тези зависимости. Той може да бъде преодолян, но се изисква желание от страна на страдащия и преди всичко осъзнаване.

Цялото лечение е трудно, като че ли осъзнаването отнема най-много време и създава най-много тревоги на близките. Много чест случай е, да се прекалява с алкохола всяка вечер, под предлога, че денят е бил напрегнат и че малко алкохол не вреди на никого.

Според проучвания България е на трето място по консумация годишно на твърд алкохол. За момента все още повече алкохол пият мъжете, но тенденция за покачване количеството на употреба на спиртни напитки, се наблюдава и при жените и което е по-тревожно при лицата до 18 години.

Повечето хора приемат с усмивка прекаляването с чашката и не смятат, че е нещо, за което трябва да се тревожат. Реално обаче проблем има и само в семействата, в които се е задълбочил се осъзнава какъв жив ад е това. Можем ли да помогнем на злоупотребяващия с алкохол? Можем ли да го накараме да спре?

чаши с уиски

За алкохолна зависимост се говори не толкова според количеството, което изпива човек, а по-скоро според начина, по който му действа. Трудно се осъзнава такъв проблем, дори когато ти го казва любим човек - не вярваш, не смяташ, че е сериозно.

Алкохолно зависимите обикновено стават агресивни, когато им заговорите за проблема – изнервят се, ядосват се. Изключително е трудно да признаят, че имат някакъв проблем. Ако имате близък, който е алкохолно зависим, потърсете помощ. Съществуват консултативни центрове, в които могат да ви помогнат как трябва да реагирате, да ви научат какво да правите.

Не подхождайте с пренебрежение към вашия близък, който страда – направете опит да помогнете. Скриване на алкохола, затваряне на болния у дома не са решение или поне не трайни. Най-добре потърсете помощ при хора, които знаят как да облекчат положението ви и които ще подходят към вашия случай с необходимото внимание.

Рейтинг

3.8
Общо 9 гласували
5 2
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

emilia
emilia
05.04.2015 01:20
i moiat pie daje ve4e sme minali na spirt ne moje rabota da zavarti i vsi4kite okolo nego sme mu vinovni obijda nalita edvam izdarjam ve4e nezznam kakvo dago pravia vse za ne6o sam mu vinovna ibez da muse obra6a vnimanie si namira povodi zada se zaiajda tova e ve4e psixi4eski tormoz neznam kakvo da pravia i kam kogo dase obarna niama spasenie
0
0
жекова
жекова
18.05.2014 22:56
разликата между болния от рак и болния от алкохолизъм е,че първия иска да се излекува и се подлага на лечение,а алкохолика отрича,че има проблем с алкохола.
2
1
ани
ани
28.04.2014 19:23
някои ползвал ли е алковитал
1
0
Нели
Нели
16.03.2014 10:06
Нищо не можете да направите!Неспасяемо,уви!!!Животът ми го доказа!!!
6
0
Санда
Санда
02.01.2014 19:51
Кои са тези хора,които могат да помогнат?Дайте някакви координати(телефони,адреси).Искам да попитам Стефан,ако негов близък е болен от рак с шутове ли ще го излекува?Тук се говори за зависимост това също е болест
1
0
анонимен
анонимен
30.12.2013 10:49
Ако е съпругът ще се справя лесно,но ако е брат ми?СТРАШНО Е!!!
5
0