Пъпеш при бременност

Пъпеш

Пъпешите са сред едни от най-вкусните и полезни летни плодове. За много хора те са любимия плод, който присъства на масата им през лятото.

Калории и въглехидрати

Сто грама пъпеш съдържа 61 калории. Почти с всички от тези калории идват коло 15.5 грама въглехидрати, които включват 13.8 грама захар.

Фибри

Сто грама пъпеш съдържа 1.4 грама фибри, което е около 5 процента от необходимия прием за възрастен, чиято диета съдържа 2000 калории на ден. Разтворимите фибри, открити в плодове, като пъпешът може да помогнат за намаляване на холестерола.

Белтъчини и мазнини

Сто грама пъпеш съдържа по-малко от 1 г мазнини и протеини. Докато протеинът се състои от 18 различни аминокиселини, повечето от тях са само в незначителни количества. Тъй като това е растителна храна, пъпешът не съдържа холестерол.

Микроелементи

Сто грама пъпеш доставя на организма 388 мг калий. Калият помага за регулирането на баланса на течностите в организма. Също така е необходим за правилното изпращане на нервни импулси, свиването на мускулите и сърдечна дейност. Сто грама пъпеш също така осигурява около 5 процента от необходимия магнезий и мед на организма.

Водоразтворими витамини

Сто грама пъпеш осигурява 30.6 мг витамин С. Това е 41 процента от необходимия за жените и 34 процента за мъжете. Витамин С е важен за образуването на колаген, функцията на имунната система и усвояването на желязото. Пъпешът също така доставя 5 на сто от необходимия тиамин, ниацин, пантотенова киселина, фолиева киселина и витамин В6, всички които са важни за метаболизма.

Мастно-разтворимите витамини

Пъпешът осигурява много малко мастно-разтворими витамини. Една чаша осигурява по-малко от 1 процент от витамин А и витамин D. Сто грама доставят на организма 4.9 мкг витамин К.

Повръщане при бременни

Антиоксиданти

Пъпешът също е с много ниско съдържание на антиоксиданти, съдържа само следи от лутеин и бета-каротин.

Без съмнение пъпешът е един много полезен плод. За жалост се оказва, че може да бъде много опасен за консумация по време на бременност. Както и много други меки плодове е вероятно той да е заразен с бактерията листерия.

Инфекциите причинени от листерията са много опасни за майки, чиято имунна система е по-слаба от обичайното. Инфекцията може да премине през плацентата и да засегне растящото бебе. Заразяването при бременните жени може да доведе до спонтанен аборт, въпреки че това е много рядко. За това редовно се предупреждават бременните жени да бъдат изключително внимателни и да избягват честите източници на листерия включително меките узрели сирена като Камамбер, Бри и други подобни сортове.

Разкритието, че други храни, като например пъпеши, също могат да имат листерия бактерии означава, че бременните жени трябва да вземат допълнителни мерки основно хигиената на храните.

Агенцията за защита на здравето в САЩ, предоставя съвети относно хигиената на храните и предлага "измиване на салати, плодове и сурови зеленчуци, обилно преди ядене". Също така съветва, че трябва да се "пазят храните за възможно най-кратко време и стриктно спазване указанията за съхранение".

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати