Защо е важно да си правим редовно гинекологични прегледи

Защо е важно да си правим редовно гинекологични прегледи

Редовните гинекологични прегледи са съществена част от здравеопазването на всяка жена. В идеалния случай жените трябва да преминат такъв преглед, преди да започнат сексуална активност. Всички жени трябва да започнат редовни и регулярни гинекологични прегледи всяка година от 21-годишна възраст.

Ако една жена или момиче открива никаква болка или нередовна менструация, по-рано медицинския преглед е препоръчителен. Прегледът трябва да се прави веднъж годишно или веднъж на 6 месеца, освен ако лекаря не препоръча по-често.

Защо е важно да си правим редовно гинекологични прегледи

Целта на годишния гинекологичен преглед е да се преразгледа вашата медицинска история и извършване на физически преглед. Физическия преглед обикновено включва измерване на теглото и кръвно налягане, както и преглед на гърди и корема.

Останалата част от прегледа определя позицията и състоянието на вътрешните репродуктивни структури, както и външните полови органи. За жени, които никога не са имали сексуални отношения и менструални болки или нередности, прегледът често се отлага до 21-годишна възраст, а понякога и по-късно, въз основава на религиозните или културните убеждения на жената.

Репродуктивната система се състои от: влагалището, маточната шийка (отворът на матката), матката (утробата), маточните тръби (транспортиращи яйцеклетки от яйчниците до матката) и яйчниците ( жлези, съдържащи яйцеклетки). Клитора, големите срамни устни и малките срамни устни са външните полови органи.

Прегледа не е същото като "ПАП тест", ПАП тест се прави понякога по време на гинекологичния преглед на жената, за да се осигури ранна диагностика на всяка промяна в клетките в шийката на матката, което може да означава рак. Всички жени трябва да направят своя първа цитонамазка на 21-годишна възраст. Повечето жени на възраст от 21-29 трябва да си правят тест всяка година.

Повечето жени след 30 години, след три последователни нормални цитонамазки, могат да си правят изследването в интервал от две години, за да имат цитонамазка на всеки 3 години. Изключения от тези насоки ще включват жени, които имат ХИВ, са имуносупресирани, са изложени на риск трябва да имат цитонамазка най-малко веднъж годишно.

Жените, които получат необичайни резултати от цитонамазка или преглед на шийката на матката, може да се наложи да се наблюдават по-често от веднъж годишно. Гинекологичния преглед е важен за профилактика и ранно откриване на много заболявания, инфекции и репродуктивни проблеми.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати