ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Най-важните витамини за всяка възраст

Най-важните витамини за всяка възраст

DesislavaDesislava
Новак
17797
Витамини
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Витамините са широк клас на биологични молекули, които споделят малко сходство в тяхната химия, но са обединени от тяхната стриктна необходимост в жизнените системи за нормалната обмяна на веществата. Тъй като витамини са необходими за правилното функциониране на тялото ви, не е възможно да ги класираме по "важност" - всички те са еднакво важни.

Значимостта на витамини

Витамините често се определя като "съществени" или "с хранително съществено значение." Основните хранителни вещества се определени като тези, които в един организъм не може да се произведат и трябва да се набавят чрез диета. Така че, ако не се консумират достатъчни нива на витамини, обменните процеси на организма няма да имат достъп до тези критични молекули.

Повечето от витамините в храненето на човека в действителност са необходими, за да се предотвратят заболявания, които се причиняват от техните хранителни недостатъци. Скорбут, бери-бери и пелагра са три заболявания, причинени от недостиг на витамини, които в крайна сметка са довели до откриването на витамините C, B1, B3, съответно.

Съществените витамини в един организъм не са непременно от съществено значение в друг организъм. Витамин К, например, е основна хранителна съставка при хората, за съсирването на кръвта и растежа на костите, но е несъществен в растенията - те може да синтезират витамин К, който им е необходим за фотосинтезата.

Основните човешки Витамини

Съществени витамини при хора са витамини В комплекс и витамини А, С, Е и К. В комплекс витамините включват тиамин, рибофлавин, ниацин/ниацинамид, пантотенова киселина, пиридоксин и неговите производни, биотин, фолиева киселина, холин и кобаламин.

Щастие

В комплекс витамините служат като необходими кофактори за метаболитните реакции, които синтезират и разграждат аминокиселини, мазнини и въглехидрати, генерират клетъчната енергия, отговаря за изграждането на клетъчните мембрани, произвеждат невротрансмитери и хормони и детоксикират организма от потенциално вредните химикали.

Витамин А под формата на ретинол се използва като кофактор за родопсина, който е важен светлинно-чувствителен протеин във видение, витамин А се използва също и за да контролира експресията на някои гени, и може да действа като мастно-разтворим антиоксидант.

Витамин С и витамин Е са от съществено значение. Те са антиоксиданти, витамин С предпазва от окислително увреждане на водните части на клетките, а витамин Е предотвратява окисляването на мазнините. Витамин D не е от съществено значение за човешкия метаболизъм. Тялото може да направи свой собствен витамин D от действието на UV светлина върху кожата и за това той се съхранява в клетките на кожата. Въпреки това е важен за усвояването и баланса на минерали като калций и правилното функциониране на бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Както сами разбрахте, толкова много метаболитни реакции в тялото ви се нуждаят от адекватни количества на основните витамини, за това е важно да получавате достатъчно от тях всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати