Симптоми при различните алергии

Кихане
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Алергичната реакция е начина на тялото да реагира на нежелан "нашественик". Когато тялото усеща чужда субстанция, наречена антиген, имунната система се задейства. Имунната система обикновено предпазва организма от вредни агенти като бактерии и токсини. Свръхреакция на безвредно вещество (алерген), се нарича реакция на свръхчувствителност или алергична реакция.

Всичко може да бъде алерген. Прах, цветен прашец, растения, лекарства, като ибупрофен, сулфонамидини лекарства като сулфаметоксазол и триметоприм, кодеин, амоксицилин, детски капки, храни (често срещаните хранителни алергии включват скариди и други черупчести, фъстъци), ухапвания от насекоми (като от комари и пчели), животински пърхот, вирусите или бактериите са типичните примери за причинители на алергените.

Реакциите могат да се появят на едно място, като малък локализиран обрив на кожата, сърбеж в очите, подутини на лицето, или навсякъде, както и в цялата област орган или тялото, като при копривна треска (уртикария). Реакция могат да включват един или повече симптоми.

Повечето алергични реакции са незначителни, като обрив от отровен бръшлян, комар или друго ухапване или кихане от сенна хрема. Типът на реакцията зависи от реакцията на имунната система, което понякога е непредсказуема. В редки случаи, алергична реакция може да бъде животозастрашаваща (известна като анафилаксия).

Сенна хрема

Алергиите са много чести. От астма страдат 50 млн. американци и това е петото водещо хронични заболявания в САЩ, и третото водещо сред децата по цял свят. Повече от 40 милиона души имат вътрешни/външни алергии. Повече от 17 милиона души посещават лекаря си, за алергии годишно и случаите на хранителни алергии възлизат на 50 000 посещения в спешното отделение годишно.

Симптомите и признаците на алергична реакция включват един, всички или няколко от следните неща:

Свързани с кожата: дразнене, зачервяване, сърбеж, подуване, мехури, плач, корички, обрив, обриви или копривна треска (сърбящи подутини или кантове).

Белите дробове: хрипове, стягане в гърдите, кашлица или задух

Главата: подуване или подутини по лицето и шията, клепачите, устните, езика или гърлото, дрезгав тембър на гласа, главоболие.

Нос: запушен нос, хрема, кихане.

На очите: червени (кръвясали) очи, сърбящи, подути или сълзящи очи или подуване на района около лицето и очите.

На стомаха: болка, гадене, повръщане, диария или кървава диария.

Други: умора, болки в гърлото.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати