ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Калциране на артериите

Калциране на артериите

DesislavaDesislava
Новак
17782
Калциране на артериите
Акумулаторен масажор за глава-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
48.00 лв.
Виж ››

Калцираните артерии в сърцето са форма на коронарна атеросклероза. В това състояние артериите стават твърди и се свиват. Това ограничава притока на кръв към сърцето, ограничава обема на работата му, която то може да изпълнява, дори до точката, в която човек може да има затруднения с ходенето, да не може да прави дори и няколко крачки без болка в гърдите или задух.

Стесняването на артериите може да става постепенно, което води до по-силни симптоми. Ако изведнъж стане запушването на артерия, притока на кръв към областта на сърцето, предоставен от артерията ще бъде отрязан и ще доведе до сърдечен пристъп.

Някои промени в начина на живот могат да бъдат полезни при лечение на калцифицираните артерии в сърцето. Пушенето и излагането на тютюнев дим трябва да се спре. Планираната диета с диетолог или друг квалифициран медицински специалист може да помогне за понижаване на липидите и холестерол в кръвта, както и до по-ниско кръвно налягане.

Коронарна атеросклероза

Обикновено се препоръчват плодове, зеленчуци и зърнени храни. Освен това упражненията може да бъдат полезно лечение на това състояние, като се има предвид, консултирането с медицински специалист по отношение колко упражнения са подходящо преди началото на програмата.

Наред с това, загуба на тегло може да бъде полезно, ако е налице затлъстяване. Накрая, намаляването и справянето със стреса може да помогне.

Медикаментозното лечение се отнася до използването на лекарства за лечение на калцифицираните артериите в сърцето. Един от най-често предписаните лекарства е аспирин. Аспиринът пречи на тромбоцитите.

Сърдечни проблеми

Тромбоцитите помагат на образуването на кръвни съсиреци, нещо добро, когато дадено лице кърви, но когато се свиват кръвоносните съдове в сърцето, тромбоцитния щепсел може да предизвика сърдечен удар. Другите лекарства са за понижаване на мазнините и холестерол в организма, както и понижаване на кръвното налягане.

Интервенционалните процедури включват процедури, извършвани от радиолози или кардиолози и хирурзи. Радиолозите или кардиолозите вмъкват малък катетър в кръвоносния съд, като достигат до сърцето. Там, катетъра се изтласква в стеснената артерия и на принципа на балон се надува до достигане на по-голям диаметър на съдовете.

Стент или куха тръба, метална мрежа, могат да бъдат поставени в артерията, което ще помогне на артерията да остане отворена. Ако тази процедура не е възможна, хирурзите могат да извършват коронарен байпас на сърцето. При тази процедура вените и артериите от други места по тялото се имплантират в сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати